Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme görünümünü finansal krizden bu yana en düşük seviyesine indirmesinin güvenli liman talebini güçlendirmesi sonrası bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında seyretti.

Öte yandan, piyasa beklentilerini olumsuz etkileyen diğer unsurlar arasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği'nden ithalata 11 milyar dolarlık gümrük vergisi getireceğine ilişkin tehdit ve ABD ve Çin arasında ticaret konusunda henüz anlaşmaya varılamaması gösteriliyor

Spot altın, Salı günü ons başına 1,306.26 dolar ile 28 Mart'tan bu yana güniçi en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 09:51'de 1,302.87 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Altın, hem IMF'in büyüme tahminini düşürdüğü hem de ABD'den yeni gümrük tarife tehditlerinin geldiği bir ortamda, bir kez daha riskten korunma aracı olarak görülüyor," dedi ve "Büyüme revizyonu belki de, IMF Başkanı Cristine Lagarde'ın daha önceki uyarılarının ardından piyasalar için büyük bir sürpriz değildi, ancak Trump yönetiminin AB ile ticaret konusunu nereye kadar götüreceği dikkatle izleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Pan, ayrıca, "Çin ile dişe diş tarife savaşı hisse senetlerini oldukça olumsuz etkilemiş ve altını desteklemişti, ancak AB ile tarife sorunu henüz başlangıç aşamasında. Teknik analiz açısından, altın fiyatlarının daha da yükselebilmesi için mevcut takoz formasyonunu aşması gerek ve bunun için de bir tetiklemeye ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.3 geriledi ve palladyum yüzde 0.1 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*IMF, Salı günü yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, bu yıl için küresel büyüme görünümü Ocak ayındaki tahmini olan yüzde 3.5'ten yüzde 3.3'e düşürdü. Böylelikle 2019 büyümesi, dünya ekonomisinin daraldığı 2009'dan bu yana en düşük büyüme olacak. Fon, öte yandan, ekonomik görünümü altı ayda üçüncü kez düşürdü.

*İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) 1 yıl kadar ertelenecek gibi görünüyor. Böylece içeride istikrarsızlık riski ile karı karşıya bulunan Başbakan Theresa May biraz rahatlamış olacak.