Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin'im ticaret anlaşmasına yakın olduğuna ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile dördüncü haftayı da düşüşle geçti ve Ağustos ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi.

Konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, yetkililer Mayıs ayı başına kadar bir anlaşmaya varabilmek ve bu ayın ilerleyen dönemlerinde ABD Başkanı Donald Trump ve Çin devlet Başkanı Xi Jinping'in bu anlaşmayı imzalayabilmesi için daha fazla yüz yüze görüşme yapmayı planlıyor. Çin'de beklenenden daha iyi çıkan büyüme ve sanayi üretimi verileri, haftanın başlarında altına yönelik güvenli liman talebini azaltmıştı. Altın Perşembe günü, zayıf çıkan Euro Bölgesi verilerine karşılık güçlü gelen ABD perakende satışlar verisi ile dalgalı seyretti.

Haziran vadeli altın kontratları New York'taki Comex piyasasında Perşembe günü yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,276 dolardan kapandı.

Kontrat üst üste dördüncü haftayı da kayıpla geçerek 17 Ağustos'tan bu yana en uzun kayıp serisini gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

TD Securities stratejisti Daniel Ghali, "ABD ekonomisi ve küresel ekonominin, bu yılın başındaki büyüme kıtlığının ardından, toparlanma yoluna gittiğini işaret etmeye devam eden veriler var," dedi ve "Bu durum altın için olumsuz. Altın gibi nakit dışı akış getirisi olan varlıkları tutmanın fırsat maliyeti artıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden gümüş, platin ve palladyum, hepsi birden, Perşembe günü yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de perakende satışlar Eylül 2017'den bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve bu durum, tüketicilerin ekonomiye daha büyük çaplı bir destek verdiğini işaret ediyor.

*Güney Afrika Maden İşçileri ve İnşaat Sendikası Birliği, Sibanye Gold Ltd.'nin altın madenlerinde üretimin düşmesine ve şirketin finansman durumunun olumsuz etkilenmesine neden grevin sonlandırılması için anlaşmaya vardı.

*İsviçre'nin altın ihracatı, gümrük verilerine göre, Mart ayında yüzde 42 artarak 90.1 tona çıktı.

*Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Shares'deki altın varlıkları Salı günü Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Aynı gün altın 2019 yılındaki kazancını geri verdi.

*Aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu Batı dünyasında finans piyasaları Hayırlı Cuma tatili nedeniyle kapalı.