Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen yorumların ardından dikkatlerin dolardaki hareketlere çevrilmesi ile birlikte haftayı küçük çaplı bir kazançla geçmeye hazırlanıyor.

AMB Başkanı Christine Lagarde, güçlenen euronun, ne gibi etkilerinin olabileceğini görebilmek için izlenmesi gerektiğini söyledi, ancak politikayı ayarlamak için herhangi bir ihtiyaç olduğuna ilişkin bir işaret vermedi. AMB'nin Perşembe günkü toplantısında pandemi tahvil alım programını koruma ve mevduat faizinde değişikliğe gitmeme kararının ardından konuşan Lagarde, yetkililerin, kurdaki gelişmeler dahil gelen bilgileri dikkatli bir şekilde değerlendireceğini söyledi. Yatırımcıların dikkatleri şimdi gelecek hafta yapılacak olan Fed politika toplantısına çevrildi.

Pandemi cephesinde, küresel vaka sayısı 28 milyonu geçerken, yeni vaka sayısında Batı Avrupa ABD'yi geride bırakarak tekrar küresel bazda sıcak nokta haile geldi. AstraZeneca Plc, bir hastada olası ciddi nörolojik sorun dolayısıyla denemelerine ara verdikten sonra yaptığı açıklamada, aşının halen yıl sonuna kadar hazır olabileceğini kaydetti.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 06:59'da ons başına 1,942.08 dolara indi ve bu hafta yüzde 0.4 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 düşerek ons başına 26.7160 dolara inerken, platin yüzde 0.1 değer kazandı ve paladyum yüzde 0.6 düştü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.2 geriledi.

ING Bank NV emtia strateji müdürü Warren Patterson, "Altını şu anda yönlendirecek bir şey göremiyorum. Fiyatlar dolardaki hafif gevşemeye rağmen garip bir şekilde biraz aşağıda. Şimdilik altın mevcut seviyelerde konsolide olmaktan oldukça memnun," dedi ve "Ancak piyasanın tekrar ons başına 2,000 dolar seviyesine çıkması yalnızca zaman sorunu. Mevcut gevşek para politikasında bir değişilik ya da hatta bir değişiklik işareti bile beklemiyoruz, bu nedenle düşüncemiz doların daha da zayıflaması" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hisse senetleri, ABD'de mega sermayeli teknoloji hisselerine yeniden satış gelmesinin piyasada belli sektörlerdeki yüksek değerlemelere ilişkin endişelerin sürdüğünü göstermesi ile birlikte, üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

*ABD'de Perşembe günü açıklanan işsizlik maaşı başvuruları verisi önceki haftaya göre değişiklik göstermedi ve bu durum, ülkenin koronavirüsü kontrol altına almakta zorluk çekmesi ile birlikte, yaygın istihdam kayıplarının sürdüğünü işaret ediyor.

*ABD'de diğer bir mali teşvik paketinin çıkma olasılığı Perşembe günü, Cumhuriyetçiler tarafından teklif edilen paketin boyutunun küçültülmesi konusunda tarafların anlaşmaya varamaması sonrası senatörlerin haftasonu tatili için Washington dışına çıkmaya hazırlanmaları ile birlikte azaldı.

*ABD Başkanı Donald Trump, ByteDance Ltd.'nin popüler video paylaşım uygulaması TikTok'un ABD'deki operasyonlarını satması için 15 Eylül olarak belirlediği son tarihi uzatmayacağını açıkladı.

*ABD'de Cuma günü tüketici fiyatları verileri açıklanacak.