Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüs salgının küresel büyümeye zarar vereceği endişeleri ile hisse senetlerinde tekrar görülen sert düşüşe karşın geriledi ve üçüncü aya taşıdığı kazancının bir kısmını geri verdi.

Şubat ayında, altın, yatırımcıların dikkatlerini Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki sert düşüş ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizlerinin rekor düşük seviyeye inmesine çevirmesi ile birlikte riskten kaçıştan faydalandı. Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper'a göre, altında kar satışları için alan var, zira hisse senetlerinde sert düşüşlerin olduğu bir ortamda, altın satışları teminat tamamlama çağrılarını (margin call) karşılayabilmek için kullanılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanı, Çin dışında yeni vakaların görülmeye devam edilmesi ile birlikte, virüsün salgın hastalık haline gelme potansiyeli taşıdığını ve "kritik" bir seviyede olduğunu kaydetti. Bank of America Corp., küresel ekonominin şimdi, hastalığın Çin ve bu ülke dışında talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte, finans krizinden bu yana en zayıf yılını yaşamaya hazırlandığını kaydetti.

Spot altın yüzde 1 düşerek Londra saati ile 06:28'de ons başına 1,627 dolara geriledi. Metal bu hafta yüzde 1 düşerken, Şubat ayında yüzde 2.4 yükseldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1,689.31 dolar ile 2013'ten beri en yüksek seviyesini görmüştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve bu ay yüzde 1.4 tırmandı.

AxiCorp baş piyasa stratejisti Stephen Innes, hisse senetlerindeki sert düşüş sonrası teminat tamamlama çağrılarını işaret ederek, "Şu anda, altın finans piyasalarındaki varlık likidasyon senaryosunun insafına kalmış seyrini sürdürüyor," dedi ve "Geçmişte bu meydana geldiğinde, kısa ömürlü olmuştu. Bu nedenle bu küresel şok küresel faiz oranlarını aşağı çekmeli, altına kıyasla fiat para faiz avantajını azaltmalı ve sarı metal tekrar kanatlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metaallerden, spot gümüş yüzde 2.2 düşerek ons başına 17.08 dolara indi ve düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Platin bu hafta yüzde 8.9 geriledi. Paladyum, Perşembe günü ons başına 2,883.89 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 1.8 düşerek 2,821.07 dolara geldi.

215 milyar dolarlık bir varlığı yöneten Guggenheim Investments'tan Scott Minerd, "Koronavirüs, hızlı yayılma potansiyeli ve Fed'in bunun etkisini gidermeye yönelik sınırlı araçlara sahip olmasından dolayı, bir para yöneticisi olarak muhtemelen gördüğüm en kötü şey" dedi.