Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan tarım dışı istihdam verisi sonrası düşmesinin ardından yatay bir seyir izledi. Ancak Altın fiyatları bu düşüşe rağmen, toparlanmanın uzun zaman alacağı ve istikrarsız olacağı endişelerinden dolayı ekonomiye yönelik iyimserliğin azalmasından dolayı ons başına 2,000 dolar seviyesinin üzerinde kaldı.

Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de çalışanlar, büyük kentlerin Temmuz ayında açılmaya devam etmeleri ile birlikte, restoranlar ve perakendecilerde düşük ücretli işlere geri dönüyorlar. Ancak istihdam raporu, pandeminin ilk dönemlerinde işlerinden olan milyonlarca Amerikalının işlerine geri dönemediğini ve genel işsizlik oranının halen virüs öncesi seviyelerinin üç katı olduğunu gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü, koronavirüs pandemisinin ekonomiyi sarsmaya devam etmesi ile birlikte, bordro vergilerinde geçici erteleme, işsizlik yardımlarının uzatılması, öğrenci kredisi borçları ve gecikme faizlerinde erteleme ve ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmasına yönelik yasağın uzatılmasını öngören dört kararnameyi imzaladı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Spot altın, Cuma günü yüzde 1.4 düşerek haftalık kazancını azaltmasının ardından, yüzde 0.3 gerileyerek Singapur saati ile 12:24'te ons başına 2,029.12 dolarda kaldı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.8 kadar düştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1 düşerek ons başına 28.021 dolara inerken, paladyum yatay seyretti ve platin yüzde 1.1 değer kazandı.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "ABD doları, istihdam verisinin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından iki yılın en düşük seviyelerinden yükseldi ve bu hareket, altında rekor seviyelerin görülmesinin ardından kâr satışlarının gelmesine neden oldu" dedi.

Goldman Sach, hazırladığı raporda, "Altın fiyatlarında son dönemde görülen güçlü yükseliş, artan jeopolitik gerilimlere, ABD'de artan iç siyasi ve sosyal belirsizlik ve Kovid-19'da genişleyen ikinci dalgaya karşılık, Fed'in enflasyonist eğilime potansiyel yönelişinden destek buldu," dedi ve fiyatların ABD'de reel faizlerin daha da düşeceği öngörüsü ile yükselmesinin beklendiğine dikkat çekti.