Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Spot altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini jeopolitik gerilimlere ve ABD'nin bazı eyaletlerinden gelen olumsuz virüs haberlerine çevirmeleri ile birlikte yatay bir seyir izledi. Gümüş vadeli kontratları Comex piyasasında 2016 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyesinden hafifçe geriledi.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump yetkililere Pekin ile gerilimin daha da artmasını istemediğini işaret etti ve üst düzey Çinli yetkililere uygulanacak yaptırımları şimdilik göz ardı etti. Asya hisse senetleri Perşembe günü, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratları ile birlikte, Çin'den gelen bir dizi ekonomik verinin pandemiden toparlanmanın halen engebeli bir yol olduğunu işaret etmesi ile birlikte aşağı yönde hareket etti.

Gümüş vadeli kontratları, Çarşamba günü yüzde 1.6 yükseldikten sona geri çekildi. Değerli metaller, sağlık krizinin güvenli liman talebini artırması ve tüm dünyada gevşeyen para politikalarının faiz ödemesi olmayan yatırım araçlarına ilgiyi güçlendirmesinin etkisi ile yükseldi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Londra saati ile 06:56'da ons başına 1,807.90 dolara geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.1 düşerken, platin ve paladyum yüzde 0.5 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "ABD-Çin gerilimi ve artan virüs vakaları altına destek sağlıyor," dedi ve "Gümüş yatırım talebinden ve birçok madenin virüs dolayısıyla kapalı olmasından dolayı ortaya çıkan arz endişelerinden destek buluyor. Tüm bunlar gümüş için oldukça güçlü bir yukarı destek oluşturuyor. Kısa vadeli hedef ons başına 21 dolar" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Teksas'ta koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı rekor seviyeye çıktı ve yeni vaka sayısı 11,000 civarındaydı.

*Bir grup dünya lideri Kovid-19 krizi için "küresel dayanışma" cağrısında bulundu ve aşının bulunması halinde bunun tüm ülkeler arasında eşit dağıtılması gerektiğini kaydetti.

*Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Çarşamba günü, ABD bankalarının ayakta kalabilmeleri için 200 milyar dolar sermayeye ihtiyaç duyduğu yolunda Nisan ayındaki köşe yazısını Twitter yoluyla tekrar link vererek, fikirlerden oluşan bir özete yanıt verdi.

*ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yayımlanan yeni bir anketin Joe Biden'ın ekonomiyi daha iyi idare edebileceğine ilişkin güvenin yüzde 50'ye çıktığını göstermesi ile birlikte, seçimler öncesi önemli bir avantajını kaybediyor olabilir.

*Kanada Merkez Bankası ilk kez, ekonomiyi desteklemek için gösterge faizi uzun yıllar tarihi düşük seviyelerde tutma taahhüdünde bulundu.

*Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika toplantısını düzenleyecek ve Başkan Christine Lagarde sanal basın toplantısı düzenleyecek.