Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının hastalık konusundaki endişeleri giderememesi ile birlikte koronavirüs salgınının kötüleşmekte olduğuna ilişkin işaretlere çevirmesi sonrası son sekiz günde yedinci kez yukarı yönde hareket etti. Paladyum ralli yaparak yeni bir rekor zirveye tırmandı ve yılbaşından bu yana kazancını yüzde 45'e çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son 24 saatte Çin dışındaki ülkelerde ilk kez daha fazla vaka rapor edildiğini kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı değerlendirmede, Amerikalıların düşük bir riskle karşı karşıya olduklarını söyledi, ancak sağlık hizmetleri başkanı virüsü hızlı bir şekilde değişme potansiyeline sahip olduğu uyarısında bulundu.

Trump'ın yorumlarından kısa bir süre sonra, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Kaliforniya'da bir hastanın mevcut salgın ile bir ilişkisi olmayabileceğini duyurdu. Bu açıklama, virüsün halihazırada ülkede dolaştığı ihtimalini ortaya çıkardı ve Asya'da işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları bu duyurudan sonra düştü.

Goldman Sachs Group Inc., virüs, baskı altındaki reel faizler ve dikkatlerin artan bir şekilde ABD seçimlerine çevrilmesinden dolayı güşlenen güvenli liman alımları dolayısıyla altın fiyat tahminini 1,800 dolara yükseltti.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,652.52 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:45'te 1,651.45 dolara geldi. Metal, pazartesi günü 1,689.31 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra Çarşamba günü yüzde 0.4 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günkü yüzde 0.2'lik yükselişin ardından yatay seyretti.

Singapur'da aracı kurum Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "Değerli metaller Kovid-19 salgınının küresel büyümeyi yavaşlatacağı ve merkez bankalarını daha genişlemeci politikalara zorlayacağı endişelerinden destek bulmaya devam ediyor" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.8 yükselerek ons başına 18.0642 dolara çıkarken, platin beş gün art arda düşerek iki ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.9'luk bir yükselişle ons başına 922.80 dolara çıktı ve paladyum yüzde 2.6 yükselerek ons başına 2,851.76 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, yatırımcıların riskten kaçmaları ve hisse senedi piyasasındaki düşüşler ile birlikte rekor seviyeye yükseldi. ABD'de Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Çarşamba günü itibariyle düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Ağustos ayından bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirdi.

*Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, virüsün hızlı bir şekilde yayılması, Japonya Merkez Bankası'nın büyük bankalara salgının kötüleşmesi durumuna karşı hazırlıklı olup olmadıklarını sormasına neden oldu.

*Piyasa fiyatlaması, Fed'in Mart ya da Nisan aylarında faiz indirimine gidebilecek olmasının kartlar arasında olduğunu işaret ediyor. Ancak BMO Capital Markets'e göre, çeyrek puanlık bir indirim Haziran ayına dek tam olarak fiyatlanmış değil.