Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, kötüleşmekte olan ekonomik verilerin koronavirüs pandemisinin büyümeye verdiği hasarın uzun süreceği endişelerini güçlendirmesi sonrası güçlü konumunu sürdürdü.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan veriler, özel sektör istihdamının, virüsün ekonomik faaliyeti durma noktasına getirmesi ile birlikte, Nisan ayında 20.2 milyon azaldığını gösterdi. Bu veri, Cuma günü açıklanacak olan ve tarım dışı istihdamda rekor düşüş meydana geldiğini ve işsizlik oranının yüzde 16'ya çıktığını göstermesi beklenen resmi istihdam verilerinin ön habercisi durumunda. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Avrupa endeks vadelileri yatay seyretti ve ABD Hazine tahvilleri üç gün süren düşüşünü durdurdu.

Diğer taraftan, Çinli liderler, küresel sağlık krizinden dolayı ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle bu yıl ekonomik büyüme için rakamsal bir hedef belirlememe seçeneğini tartışıyor. Çin'de bu sabah açıklanan veriler, ihracatın Nisan ayında, Güney Doğu Asya'ya yönelik güçlü artışın etkisi ile beklenmedik bir şekilde yükseldi. Ancak bu, koronavirüs pandemisinin küresel talebi olumsuz etkilemeye devam etmesi ile birlikte muhtemelen geçici bir yükseliş.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.2 düştükten sonra fazla değişmeyerek Sydney saati ile 16:36'da ons başına 1,685.29 dolar seviyelerinde kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 yükselirken, platin yüzde 0.8 ve paladyum yüzde 0.9 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin'de koronavirüsün kaynağını araştırmak için yeni bir misyon kurmayı değerlendiriyor. İngiltere Pazartesi günü ülke çapında kısıtlamaların bir kısmını gevşetmeye hazırlanırken, Almanya'da yeni koronavirüs vaka sayısı son altı günün en hızlı artışını gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, pandemiyi ele alışı bakımında Çin'i eleştirmeye devam ederken,

* ABD Hazine Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, çeyrek dönem yeniden fonlama ihalelerinde borçlanmayı planladığı miktarı 96 milyar dolar ile rekor seviyeye çıkardığını kaydetti.

*Yatırımcılar ayrıca karışık gelen şirket kâr rakamlarını da değerlendiriyor. İlaç üreticileri ve online gıda satıcılarından gelen sinyaller umutları artırırken, sigorta, banka ve otomobil üreticileri de virüsten darbe alanların grubuna eklendi.