Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın yatırımcıları, Fed'in faiz indirimine gitmesi beklenen ve önde gelen merkez bankalarının politika kararları serisinin ilk halkasını başlatacak olan bugünkü toplantısı öncesi bekle-gör modunda.

Altın fiyatları, haftasonu Suudi Arabistan'ın kritik petrol tesisi ve sahasına düzenlenen saldırıların ardından iki günlük yükseliş sonrası ons başına 1,500 yakınlarında dar bir banda sıkıştı. Devlet televizyonuna göre, Suudi Arabistan Savunma bakanlığı saldırılar konusunda delillerin sunulacağı bir basın toplantısı düzenleyecek.

Altın 2019 yılında, yavaşlayan büyüme ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından kaynaklanan sorunların merkez bankalarını para politikalarını gevşetmeye yöneltmesi ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Fed Temmuz ayında 10 yılı aşkın bir sürenin ardından faiz indirimine gitti ve bu adımı "çevrim ortası ayarlama" olarak adlandırdı. Yatırımcılar bugünkü toplantıda Fed politika yapıcılarının devam eden bir faiz indirimi serisine ilişkin işaret verip vermeyeceğine bakacak. Böyle bir işaret altını destekler.

Singapur'da Phillip Futures Pte analisti Benjamin Lu, "Piyasa beklentileri, işletme yatırımlarında ve imalat sektörü verilerinde süregelen zayıflık ortamında Fed'in borçlanma maliyetlerini düşüreceği yönündeki eğilimini sürdürüyor," dedi ve "Küresel ticaret belirsizlikleri, artan jeopolitik tansiyon ve düşük küresel büyüme altının cazibesini artıracak" değerlendirmesinde bulundu.

Altın Pazartesi günü yüzde 0.7 ve Salı günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra Londra saati ile 07:59'da ons başına 1,501.58 dolar civarında yatay seyretti. Fiyatlar 4 Eylül'de 1,557.11 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gümüş yüzde 0.6 değer kaybederek ons başına 17.9048 dolara geriledi.

Fed'in toplantısının ardından, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası politika kararlarını açıklayacak. geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası politikasını gevşetmişti.

Yatırımcıların büyük kısmı Fed'in bugünkü toplantısında borçlanma maliyetini bu yılın ilk indirimindeki büyük olan 25 baz puan kadar düşürmesini bekliyor. Citigroup Inc., ABD faizlerinin er ya da geç sıfır seviyesine ineceğini ve bunun da altını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu haftaki toplantı öncesi, Fed, kısa vadeli borç verme faizlerindeki sert yükselişi durdurmak için ABD para piyasalarına müdahale ederek nakit enjekte etti. Fed Çarşamba günü de piyasaya 75 milyar dolara kadar fon sağlayabileceğini duyurdu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, "Artan küresel risklere yönelik bir gelişme altın fiyatlarının daha da destek bulmasına neden olabilir," dedi ve "Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in büyümeyi sürdürmek için elinden geleni yapacağını vurgulaması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.