Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Noel tatili öncesi son işlem gününde, zayıf ABD verileri ve Pekin-Washington ilişkilerine yönelik devam eden endişelerin desteği ile kazançlarını sürdürdü.

Altın vadeli kontratları Comex piyasasında Salı günü Kasım başından bu yana ilk kez ons başına 1,500 dolar seviyesinin üzerini gördü ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmasının imzalanmasınıın yakın olduğu şeklindeki yorumlarından fazla etkilenmedi. Altın, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerindeki beklenmedik düşüş ve beklentilerin gerisinde kalan birinci el konut satışları verisinin ardından yükseldi.

Hong Kong'da devam eden protestolar ve Çin ile ABD arasında bölgedeki durum dolayısıyla olası gerilim artışı yatırımcıların endişelerinin artmasına neden oldu ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artmasını sağladı. Faizlerin düşmesine neden olan tahvil piyasasındaki ralli de altına yönelik talebi artırdı.

Gümüş vadelileri de yükseldi ve çıkışını dördüncü güne taşıdı. Her iki metal şimdi tekrar 100 günlük hareketli ortalamalarının üzerine tırmandı.

Şubat vadeli Comex altın kontratları Salı günü New York'ta yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1,504.80 dolardan kapandı. Spot altın Salı günü New York saati ile 13:25'te ons başına 1,500.63 dolara çıkarak 5 Kasım'dan bu yana güniçi en yüksek seviyesini gördü.

Comex gümüş vadeli kontratları yüzde 2 yükselerek ons başına 17.853 dolara ulaştı. Platin ve palladyum vadelileri de değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

DailyFX analisti David Cottle, hazırladığı notta, "Altın, zayıf çıkan ABD ekonomik verilerinden dolayı zaten baskı altında olan piyasada, ABD-Çin ticaret endişelerinin tekrar piyasaya dönmesinin etkisiyle yükseldi," dedi ve "Hong Kong ve diğer bölgelerdeki demokrasi sorunlarının ABD-Çin görüşmelerini nasıl etkileyeceği de henüz açık değil. Bu konular açıklığa kavuşana dek, altın muhtemelen güçlü bir satış dalgası ile karşılaşmaycak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD hisse senetleri, Noel öncesi hacimsiz işlemlerle hafifçe düşerken, ABD Hazine tahvilleri biraz yükseldi.

*Wall Street'in iz sürenleri, Fed'in ABD repo piyasasını sakinleştirmek için aylardır gözlemcilerin dikkatlerini üzerine çeken ve haber manşetlerinde yerini alan likidite enjeksiyonlarından daha fazlasını yapıp yapmadığını görmeye çalışıyor.