Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın koronavirüs pandemisi, ABD – Çin gerginliği gibi riskler ve düşük faiz, bol likidite ortamı gibi destekleyici unsurların etkisiyle yıl başından bu yana yüzde 20'ye yakın yükseliş kaydetti.

Kasım 2011'den bu yana ilk kez Çarşamba günü ons fiyatı 1,800 doları aşan güvenli metale olan ilgi sürerken, birçok kurum destekleyici küresel koşullardan dolayı yükselişin sürmesini bekliyor.

Belirsizlikler bizi yükselişin süreceğine ikna ediyor”

Bu yılın ikinci yarısına ilişkin fiyat hedefini 1,800 dolardan 1,900 dolara yükselten UBS'in raporunda “Kısa vadede pek çok belirsizlik bizi altın fiyatlarının yükselmeye devam edeceğine giderek daha fazla ikna ediyor.” dendi.

Bankanın analistleri Wayne Gordon ve Giovanni Staunovo'nın 2 Temmuz'da kaleme aldığı rapora göre kurumun 2021 Haziran sonu tahmini 1,800 dolarda kaldı. Raporda, “Biz ABD seçimi, ABD – Çin gerginlikleri, koronavirüs endişeleri gibi ikinci yarı riskleri ve bu üç riskin merkez bankası adımlarının habercisi olması nedeniyle altının hedge özelliklerini vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Altın 2021'in ilk çeyreğinde 2 bin dolara doğru yükselebilir”

Macquarie Group Ltd. analistlerinin notuna göre kurum 2021'in ilk çeyreğinde ortalama altın fiyatları 1,82 dolara tırmanmaya hazırlanıyor.

Altının kısa vadede jeopolitik gerginlikler ve Hong Kong ile ilgili yeni güvenlik yasasından destek aldığı vurgulanan notta, piyasaya yön veren ana unsurun hala ABD gayrimenkul piyasası olduğu ifade edildi.

Bankaya göre değerli metal gelecek yılın ilk çeyreğinde kısa bir süre için 2 bin dolara doğru tırmanabilir.

Altın piyasasında koşullar neredeyse mükemmel”

“Hareketli altın piyasası neredeyse mükemmel koşullara sahip. Düşük faizler, bol likidite ve zayıf dolar fiyatları destekliyor.” denen ANZ Banking Group Ltd. notunda, düşen faizler, bol para arzı ve zayıf doların girişleri tetiklemesiyle yatırım talebinin kilit önemde olduğunun altı çizildi.

Ancak banka, Hindistan'da artan Kovid-19 vakaları ve hala toparlanmakta olan Çin ekonomisinin Çin'deki fiziksel talebi baskılamasından dolayı temkinli olduğunu belirterek uyarıda bulundu.

Ayrıca altın destekli Borsa fonlarına (ETF) yıl başından bu yana girişler, rekor kırılan 2009 yılının tamamını aştı.

Bloomberg fiyat verilerine göre Çarşamba günü 1,818.02 dolara kadar tırmanan altın TSİ 11:30'da yüzde 0.25 artıda 1,813.43 dolar seviyesinden işlem gördü.