Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Altın fiyatları, altın destekli Borsa fonu (ETF) yatırımcılarının biraz soluklanması ve finans piyasalarının genelinde havanın iyileşmesi ile birlikte ons başına 2,000 doların altına indi ve Mayıs ayından bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın, dolardaki değer kaybı ve ABD'de reel faizlerdeki düşüşün desteği ile geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra geri çekildi. Küresel hisse senetleri Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın sermaye kazançlarına uygulanan vergide indirime gitmeyi düşündüğünü söylemesinin ardından yükselirken, altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları rekor zirveden başlayan düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Altın, son üç haftada görülen sert yükselişini konsolide etmek ve geçerli kılmak için geç kalmış düzeltme hareketini gerçekleştiriyor," dedi ve "Reel faizler ve dolar, her ikisi de, düşüşünü durdurdu ve bu ikisi temel yön belirleyici olmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 2 düşerek Londra saati ile 11:51'de ons başına 1,987.30 dolara geriledi. Fiyatlar düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve Mayıs sonundan bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 3.1 düşerek ons başına 28.2279 dolara inerken, platin ve paladyum da değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki gün yükseldikten sonra yüzde 0.3 düştü.

Saxo Bank’tan Hansen, "Altın, keskin yukarı trendin kırılmasından dolayı satışa geçmek isteyen kısa vadeli teknik traderlar ile 2,000 dolar seviyesinin üzerine yükselii kaçıran uzun vadeli alıcılar arasındaki mücadeleye sıkışmaya hazırlanıyor," dedi ve altın için desteğin 1,980 be ardından 1,920 dolar seviyelerinde olduğunu belirtti.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, ABD'de teşvik paketi umutlarını işaret ederek, "ABD ekonomisini desteklemeye yönelik herhangi bir borçlanma, altına desteğin sürmesini sağlayacak" dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Küresel koronavirüs vaka sayısı, enfeksiyolardaki artışla birlikte 20 milyon seviyesini aştı. Eğer en iyimser projeksiyonlar doğru çıksa ve ABD'de aşı Kasım ayında kullanılacak hale gelse bile, Amerikalıların büyük kısmı en erken ilkbahar ya da yaz dönemine kadar aşı olamayacak.

*Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibarıyla üst üste ikinci günde de hafifçe geriledi. Varlıklar Perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmıştı.

*ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, pandeminin ekonomiyi sarsmaya devam etmesi ile birlikte, sermaye kazançlarına uygulanan vergiyi düşürmeyi ciddi bir şekilde düşündüğünü söyledi. Bu açıklama, Başkan Trump'ın 4 kararname imzalayarak pandemi tedbirlerini uzatmasının ardından geldi.

*Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'nin ilave mali destek sağlamasının "son derece önemli" olduğunu söyledi. Washington'daki görüşmelerin kilitlenmesi ile birlikte, 3 trilyon dolardan fazla bir destek suya düştü.

*Altın fiyatları, CrossBorder Capital Ltd.'ye göre, büyük ölçüde küresel likiditede meydana gelen değişikliklerden yön buluyor ve fiyatlar 3,000 dolar seviyesini görebilir.

(14:10'da güncellendi)