Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile İran arasındaki gerilimin azalması ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin zayıflaması sonucu bu haftaki kazançlarının tümünü geri verdi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Perşembe günü, ABD ve Irak'ın savaşın eşiğinden döndüğüne ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda, haftanın ikinci yarısında risk iştahının artması ile birlikte rekor seviyeye yükseldi. ABD'de Temsilciler Meclisi, sembolik de olsa bir adım atarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a saldırı konusunda yetkisini sınırlayan bir kararı onayladı.

Yatırımcıların dikkatleri bugün açıklanacak olan ABD aylık tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisi ise beş haftanın en düşüğüne inerek, işgücü piyasasının gücünün altını bir kez daha çizdi.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 11:12'de ons başına 1,548.24 dolara geriledi. Metal bu hafta yüzde 0.3 düştü. Fiyatlar Çarşamba günü kısa süreliğine 1,600 doların üzerine çıkarak altı yılı aşkın süreni en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 0.4 yükseldi.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Altın zayıf tonunu sürdürüyor, zira traderlar değerli metallerde jeopolitik riskleri fiyatlardan çıkardı" dedi.

Singapur'da CMC Markets analisti Margaret Yang, hazırladığı notta, "Bugünkü ABD tarım dışı istihdam, işsizlik ve ücret verileri, ABD işgücü piyasasının durumunu görmek amacıyla yakından izlenecek," dedi ve "Veriler iyi çıkarsa dolar ve hisse senetleri yükselir ve bu durumda altına daha güçlü bir satış gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 17.8605 dolara indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Palladyum yüzde 0.5 gerileyerek ons başına 2,103.59 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 2,148.81 dolar ile rekor zirveye tırmanmıştı. Platin yüzde 0.3 düşerek ons başına 964.30 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın traderları ve analistleri, Bloomberg'in haftalık anketine göre, metalin Orta Doğu'da tansiyonun artmasından önceki seviyelerine inmesi ile birlikte, altın fiyatlarının görünümü konusunda karışık beklentilere sahip.

*ABD ve Çin, daha büyük bir anlaşma arama çabaları dahilinde, gelecek hafta ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalamadan önce, bir dizi uzun soluklu şirket anlaşmasını sonuçlandırabilir.

*ABD'de Senato'nun Cumhuriyetçi üyeleri, Senatör John Thune'un Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin azil maddelerinden ikisini yakında Senato'ya göndereceğini kaydetmesinin ardından Trump'ın azil oturumunun gelecek hafta başlamasını bekliyor