Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'in resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin Mart ayında istikrarı işaret etmesinin ardından küresel büyümeye ilişkin endişelerin azalması sonucu artan tahvil faizlerine rağmen sakin seyretti.

Altın fiyatlarına destek Goldman Sachs Group Inc.'nin değerlendirmesinden geldi. Banka, ABD ekonomisine ilişkin endişeler ve Almanya 10 yıllıklarındaki negatif faiz ile birlikte, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarındaki artışın süreceği beklentisi ile altında yükseliş beklentilerinin sürdüğünü kaydetti. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, hedge fonları net uzun altın pozisyonlarını (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyonlar) dört haftanın en yükseğine çıkardı.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha yükselerek Singapur saati ile 13:51'de ons başına 1,293.30 dolara çıktı.

Metal geçen hafta yüzde 1.6 ve Mart ayında da bu orana yakın bir kayıp yaşadı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.1 geriledi.

HDFC Securities kıdemli analisti Tapan Patel, "Altın fiyatlarının bu hafta, yatırımcıların ABD'nin görüşmelerindeki ilerlemeleri ve Cuma günü açıklanacak olan önemli ABD istihdam verilerini değerlendirmeleri ile birlikte 1,280-1,300 dolar aralığında kalması bekleniyor," dedi ve Brexit endişelerinin altın fiyatlarını destekleyebileceğini sözlerine ekledi.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.4 değer kazandı ve palladyum yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,376.44 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Steven Mnuchin'in Beijing'de katıldığı görüşmelerden birkaç gün sonra, Çarşamba günü başlayacak ticaret görüşmelerine katılacak Çin heyetine başkanlık ediyor.

*İngiltere Parlamentosu Pazartesi günü, üyelerin Başbakan Theresa May'in çekilme anlaşmasına ilişkin anlaşmazlığı aşmak için uzlaşma aramaları ile birlikte, Brexit teklifleri için gösterge oylamaları yapacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 175,000 artış göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 3.8'de kalması ve saatlik ücretlerin güçlü artması öngörülüyor.