Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs salgınının yayılmasının fiziki talebi düşüreceği endişelerine ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın salgının etkilerine ilişkin yorumlarına çevirmeleri ile birlikte kaybını korudu.

Çin'de mücevher altın satışlarının bu yıl, koronavirüsün olumsuz etkilerinin artması ile birlikte sert düşmesi bekleniyor. Powell, Salı günü Kongre'de yaptığı konuşmada, şimdiye dek 1,100'den fazla insanın hayatına mal olan virüs salgının ABD ve dünya ekonomisini tehdit eden risklerden biri olduğunu söyledi. Powell, virüsün Fed'in temel görünümünü ya da faizlerin bu yıl sabit tutulacağı yolunda birçok Fed üyesinin sahip olduğu görüşü değiştirdiği yönünde bir işaret vermedi.

Evolution Mining Ltd. icra başkanı Jake Klein, "Halen altın için görünüm pozitif, zira tüm dünyada belirsizlik sürüyor" dedi. State Street Global Advisors'a göre ise, fiyatlar önümüzdeki üç aylık dönemde ivme alımları ve yatırımcıların kendilerini hisse senedi piyasalarındaki potansiyel düzeltme hareketine göre pozisyonlamaları ile birlikte ons başına 1,600 doların üzerine ralli yapacak.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Londra saati ile 06:50'de ons başına 1,565.79 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günü yüzde 0.2 düştükten sonra yatay seyretti.

Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) , "Zayıf fiziki talep, eğer zemin yatırım talebi için uygun olursa, güçlü bir sorun oluşturmayacak" dedi.

ANZ stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, 12 Şubat tarihli raporlarında, "Altın, virüs salgınından kaynaklanan artan ekonomik risk ortamında talep görmeli. Bundan hareketle, negatif faiz ortamı ve genişlemeci para politikası altında destek veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 düşerek ons başına 17.5787 dolara inerken, platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 970.40 dolara ve paladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 2,348.98 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Powell Çarşamba günü Konrgre'de ikinci konuşmasını gerçekleştirecek.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 2,592.4 ton ile rekor seviyeye yükseldi.

*ABD'de Perşembe günü çekirdek tüketici enflasyonu açıklanacak. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin Ocak ayında yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyor.