Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden gelen son olumlu sinyallere çevirmeleri ve hisse senetlerindeki yükseliş ile birlikte kaybını korudu.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in başlangıç anlaşmasına ilişkin müzakerelerin ilerlemekte olduğunu kaydettiğini belirtti ve bu açıklama iki ülke liderlerinin gelecek ay Şili'de yapılması planlanan toplantıda anlaşmayı imzalayabileceği beklentilerini güçlendirdi. Bununla birlikte, ABD hisse senetlerinde dün meydana gelen yükselişler, risk iştahının artması ile birlikte, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin düşmesine neden oldu.

Altın, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yavaşlayan küresel büyüme ve jeopolitik gerilimlere rağmen rekor zirveye yaklaşması ile birlikte Eylül ayında gördüğü altı yılın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 5 düştü. Altın madenciliği şirketleri hisselerinin en büyük yatırımcılarından biri olan VanEck'in portföy yöneticisi ve stratejisti Joe Foster, altının bu yılki rallisini sürdürememesini piyasadaki rehavete bağladı.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.4 düştükten sonra fazla değişmeyerek Londra saati ile 07:34'te ons başına 1,484.89 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında yatay seyretti.

AxiTrade'ın Asya Pasifik için piyasa stratejisti Stephen Innes, "Ticaret gerilimleri altına bu yıl geniş tabanlı destek sağladı, bu yüzden, bu gerginlikteki bir sakinleşmenin bu desteği bir miktar azaltması bekleniyor," dedi ve "İyileşmekte olan ticaret görüşmeleri altın fiyatlarının 1,500 doların altında ve kısa vadede muhtemelen 1,490 doların altında baskılaması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 17.5957 dolara çıkarken, platin ons başına 888.67 dolarda yatay seyretti ve palladyum 17 Ekim'de ons başına 1,784.94 dolar ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 0.4 yükselerek 1,768.45 dolara geldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Australia & New Zealand Banking Group (ANZ), Banka'nın Fed'in para politikasını gevşeteceğine ilişkin beklentisini içeren şirket içi bir modelini işaret ederek, altının "adil değeri"nin altı aylık dönemde ons başına 1,700 dolar ile zirve yapabileceğini kaydetti.

*Lübnan ve Şili gibi gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaşan protesto gösterileri, yatırımcıları jeopolitik volatilite konusunda uyanık olmaları için uyarıyor. Şili, 29 yıl önce demokrasiye dönmesinden bu yana en şiddetli sivil gösterilerle karşı karşıya bulunuyor.

*Türkiye ve Almanya, IMF verilerine göre, altın rezervlerini Eylül ayında artırdı.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) aştın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste üçüncü günde de arttı. Varlıklar Pazartesi itibariyle 2,556.3 tona çıkarak 2012'de 2,572.8 ton ile ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

*İngiltere Başbakanı Boris Johnson Salı akşam Brexit anlaşmasını Parlamento'da onaylatmaya ve 31 Ekim'deki son tarih öncesi bunu başarmaya uğrşacak.