Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasına oldukça yakın olduklarına ilişkin işaretlerle birlikte güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması sonrası son üç yılın en büyük aylık kaybına yöneldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, ticaret anlaşmasının ilk fazına ilişkin görüşmelerin, her iki tarafın müzakerecilerinin telefonla yaptıkları görüşmenin ardından artık sona yaklaştığını kaydetti. Ancak Başkan Trump'ın ABD'nin Hong Kong'daki göstericilere desteğini içeren yasayı onaylamasından dolayı Çin ile ilişkilerin bozulma ihtimali söz konusu. Bu gelişmeler Çin'i misilleme tehdidinde bulunmaya yöneltirken, Pekin yönetimi hemen harekete geçmedi ve misillemenin detayları konusunda bilgi vermedi.

Altın bu ay yüzde 3.6 düştü ve Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazandığı Kasım 2016'dan beri en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Öte yandan faiz ödemesi olmayan bir yatırım aracı olan altın, Fed'in bu yıl üç kez faiz indirimine gittikten sonra para politikasını gevşetmeye ara vereceğini işaret etmesinden ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser açıklamalar yapmasından da olumsuz etkilendi.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Ticaret müzakerelerine ve küresel büyüme görünümüne ilişkin iyimserlik altın üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Parasal genişlemenin azaltılması ve güçlenen dolar yatırımcıların neden altından uzaklaştığının sadece iki nedeni" değerlendirmesinde bulundu.

McCarthy, anlaşmanın ilk safhasının imzalanması durumunda altının 1,425 dolar civarındaki desteğini test  edebileceğini, ABD'nin Hong Kong yasasını onaylamasından dolayı anlaşmanın gecikmesi ya da ertelenmesi durumunda metalin 1,480 dolardaki direnci test edebileceğini belirtti.

Spot altın Cuma günü yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,458.33 dolara çıktı ve halen yıllık bazda yükseliş tarafında. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. üst üste üçüncü ayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 6.2 ve platin yüzde 3.9 düştü. Düşen değerli metallere tek istisnayı, Cuma günü ons başına 1,847.07 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ve üst üste dördüncü ayı da kazançla geçmeye hazırlanan palladyum oluşturdu. Bu metal, sekizinci yılını dolduran arz açığının daha da sürmesi beklentisi ile yükseliyor.