Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ekonomilerin halen pandemiden olumsuz etkilenmekte olduğuna ilişkin endişelere ve ABD ile Çin arasında artan gerilime çevirmeleri ile birlikte, güvenli liman alımlarının desteği ile kazancını korudu.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklentilerin tersine yükseldi ve bu durum, işgücü piyasasındaki toparlanmanın istikrarsız seyredeceğini işaret ediyor. Çarşamba günü açıklanan Fed'in son toplantısının tutanakları ise, politika yapıcıların süregelen sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerindeki ağır etkisinin süreceği konusunda mutabık olduğunu gösterdi.

Ticaret cephesinde, Çin ABD'li yetkililerle ticaret anlaşmasının birinci fazına ilişkin ilerlemeleri gözden geçirmek için yakında görüşeceklerini teyit etti. Bu, Hong Kong'da insan haklarından teknolojik baskınlığa, bir dizi konuda anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasında son dönemde ilişkilerde görülen ender olumlu gelişmeyi işaret ediyor.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 1 yükseldikten sonra önceki kapanışına göre değişmeyerek ons başına 1,947.23 dolar seviyelerinde kaldı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin fazla değişmedi ve paladyum yüzde 0.2 düştü.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve bu haftaki kaybını daha da genişletti.

Singapur'da ING Groep NV emtia strateji müdürü Warren Patterson, "ABD'de işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta artış göstermesi ile birlikte, altına yönelik destek sürdü. Dolardaki zayıflık da altını destekledi," dedi ve "ABD dolarının zayıf kaldığı bir ortamda, gevşek merkez bankası politikası ve düşük faizler, altın için yapıcı bir görünüm oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlik devam ediyor. ABD ve Çin'in tarafın, Ocak ayında imzalanan ve 15 Şubat'ta devreye giren ticaret anlaşmasının birinci fazı dahilinde altı ayda bir yapacakları gözden geçirme için geçen hafta sonu görüşmesi bekleniyordu. ABD Başkanı Donald Trump, hafta başında Arizona'da yaptığı konuşmada, Çin'in Kovid-19 pandemisindeki rolünden memnun olmamasından dolayı bu görüşmeyi kendisinin iptal ettiğini söyledi.

*Joe Biden Perşembe günü prime time'da yaptığı konuşmada Demokrat Parti'nin başkan adaylığını kabul ettiğini açıkladı ve rakibi Trump'ı Amerikalıları pandemi ve ekonomik zorluğa karşı kırılgan bırakan "ulusal bir utanç" olarak niteledi.

*Avrupalı liderler Kovid-19'un yeniden hızlanmasına çareler arıyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusal karantinanın tekrar uygulamaya koyulmasına karşı olduklarını ve Avrupa'non diğer bir ekonomik darbeden kaçınmak için bir strateji koordine etmeye ihtiyaç duyduğunu kaydettiler.

*Pfizer Inc. ve BioNTech SE, ortak olarak geliştirmekte oldukları Kovid-19 aşısının Ekim başında düzenleyici kuruluşun incelemesine sunulma yolunda olduğunu kaydetti.