Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın fiyatları, güçlenen doların ekonomik toparlanmaya ve küresel ticarete ilişkin endişelere ağır basmasının ardından sert düştü.

AxiCorp stratejisti Stephen Innes, "Altın, ABD'de bu hafta yüklü tahvil arzları öncesi değer kazanması ile birlikte alıcı bulmakta zorlanıyor" dedi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Altın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile gerilimi artıracak açıklamalarda bulunması ve bunun Avrupa hisse senetleri üzerinde baskı kurmasına karşın düştü. Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin ile ekonomik ilişkilerini durdurma niyetinde olduğunu kaydetti ve denizaşırı istihdam yaratan Amerikan şirketlerini cezalandıracağı ve Çin ile iş yapan firmaların federal ihaleleri kazanmalarını yasaklayacağı tehdidinde bulundu.

Trump ayrıca Pazartesi günkü açıklamasında, ABD'nin, 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi, Ekim ayında koronavirüs aşısını onaylayabileceğini kaydeti. Avrupa'nın pandeminin yeniden canlanmakta olduğuna ilişkin endişeleri, yaz döneminde tedbirlerin gevşetilmesi sonucu Fransa'da yeni vaka sayısının zirve yapması ve Almanya ve İngiltere'de enfeksiyonların artması ile birlikte gerçeğe dönüşüyor.

Spot altın yüzde 1.2 düşerek Londra saati ile 12:48'de ons başına 1,908.10 dolara kadar düştü. Daha sonra biraz toparlayan metal 1,917 dolar civarında seyrediyor.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve paladyum fazla değişmezken, platin değer kaybetti.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Temel göstergeler altın için yukarı yönü işaret ediyor, ancak doların yönü halen altın için önemli bir faktör ve şimdilerde dolar yukarı hareket edecekmiş gibi görünüyor," dedi ve "Trump'ın Çin'e yönelik şahin tutumu, 3 Kasım seçimleri yaklaştıkça artacak gibi. Bu ufukta görünen en volatil olay ve altına şimdilerde destek verebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Dünya Platin yatırım Konseyi, Salı günkü raporunda, platin piyasasının bu yıl, güçlü yatırım talebi dikkate alındığında, açık vermesinin beklendiğini kaydetti.

*Hindistan ve Çin birbirlerini tartışmalı Himalaya sınırında 40 yılı aşkın süredir ilk kez uyarı ateşinde bulunmakla suçladı. Bu, her iki ülke yetkililerinin tansiyonu azaltma konusunda mutabakata armalarına rağmen bölgede yeni bir anlaşmazlığı işaret ediyor.

*Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı Perşembe günü yapılacak.

*ABD'de Cuma günü tüketici enflasyonu verileri açıklanacak.

*Fransa'da ekonomik faaliyet, ulusal istitatistik ajansına göre, virüs öncesi seviyelerinin yüzde 95'ine toparlandı, ancak yıl sonuna kadar muhtemelen fazla iyileşme olmayacak.

(15:00'te güncellendi)