Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Aktın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel bir kararla Çin ile ticaret anlaşmasını beklemeye aldığını söylemesi ve buna bağlı olarak güvenli liman alımlarının artması sonucu yükseldi.

Asya'da işlem gören hisse senetleri, Trump'ın Pekin'in bu yılın başlarında müzakere edilen maddelere geri dönmemesi durumunda ticaret anlaşmasını sonuçlandırmayacağını söylemesi sonrası azalan risk iştahı ile değer kaybetti. Diğer taraftan, ABD Başkanı Fed'e yeniden yüksek faizlerden dolayı yüklendi. Altın ayrıca, sekiz haftanın en düşük seviyelerinde seyreden dolardan da destek buldu.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 12:45'te ons başına 1,332.10 dolara tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Nisan ortasından bu yana en düşük seviyeleri yakınında yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Altın, hisse senedi piyasalarındaki kazançların ABD Başkanı Trump'ın dış ticarete ilişkin yorumları ile birlikte teklemeye başlamasının ardından yukarıda seyrediyor," dedi ve "ABD, anlaşma için koşullarının değişmediğini işaret ederken, kalan Çin mallarına da gümrük tarifelerinin artırılacağına ilişkin tehdidini sürdürüyor. Çin muhtemelen baskıya boyun eğmeyecek ve bu durum anlaşma ihtimalini azaltıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş, platin ve palladyum, hepsi birden yüzde 0.4 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Tüm dünyada tahvil piyasaları, merkez bankası faiz indirimleri kaçınılmazmış gibi hareket ediyor. Fed politika yapıcıları gelecek hafta para politikası duruşunu gözden geçirmeye hazırlanıyor.

*Çin'de enflasyon baskıları Mayıs ayında, arz şoklarının gıda fiyatlarını yükseltmesinden dolayı artmaya devam etti.

*ABD'de Çarşamba günü tüketici fiyatları enflasyonu açıklanacak.