Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına ek gümrük tarifesini iki hafta erteleyeceğini açıklamasının risk varlıklarına talebi artırması ve gelecek ayın başında gerçekleştirilecek ticaret görüşmeleri öncesi daha pozitif bir zemin hazırlamasının ardından düştü. Bu karar, önemli merkez bankalarının gerçekleştireceği politika toplantıları öncesi geldi.

Trump, Çarşamba günü, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'nci yıldönümüne denk gelen 1 Ekim'de yürürlüğe girecek 250 milyar dolarlık Çin malına ekstra yüzde 5 gümrük vergisi uygulamasını ertelediğini duyurdu. Yatırımcıların dikkatleri ayrıca Perşembe günkü kilit önemdeki Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısına ve gelecek haftaki Fed toplantısına çevrilmiş durumda. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yükselişini yedinci güne taşıdı.

Spot altın Çarşamba günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra yüzde 0.5 kayıpla ons başına 1,489.30 dolara kadar düşmesinin ardından Singapur saati ile 11:34'te ons başına 1,494.42 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

AxiTrader'da Asya-Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Çin'in zeytin dalı uzatması ve ardından ABD'nin iyi niyet jesti sonrası ticaret cephesindeki sakinleşme, ticaret savaşındaki düşmanlıklarda azalmayı işaret ediyor" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 18.0844 dolara inerken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.3 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte Asya hisse senetleri ve yuan, Trump'ın adımı sonrası yatırımcıların Washington ve Pekina rasında anlamlı görüşmelerin yeniden başlayacağı umutlarının artmasının etkisiyle yükseldi.

*ABD Başkanı'nın Çin'e ek gümrük tarifesini iki hafta ertelemesi, Çin'in bir grup ABD ürününü geçen yıluygulamaya koyulan yüzde 25 ek tarifeden muaf tutma kararı almasından bir gün sonra geldi.

*Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları, faizi negatif bölgeye indirme konusunda Avrupa ve Japonya'yı izlemede isteksiz görünüyor. Trump ise Fed'e faizi sıfıra ya da daha alltına düşürme çağrısıdna bulundu.

*Altına yönelik perakende ilgi, SPDR Gold MiniShares'deki varlıklarda görüldüğü üzere devam ederken, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Shares'teki varlıklar kurumsal yatırımcıların geri çekilmesi ile birlikte bir miktar geriledi.