Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik açıklaması ve Fed'in gelecek haftaki toplantıda bir faiz indirimi daha yapabileceğine ilişkin beklentilere karşın, ABD ile Çin arasında ticaret konusunda atılan iyi niyet adımlarına çevirmesi sonucu üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçerek, son beş ayın en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Trump yönetimi yetkilileri Çin'e, fikri mülkiyet ve tarım ürünlerinin satın alınması taahhütleri karşılığı gümrük tarifelerini erteleme hatta bazı tarifelerden geri adım atmayı içeren geçici bir anlaşma önermeyi tartışıyor. Altın Perşembe günü, AMB'nin sıfır altında bulunan faizi daha da düşürmesi ve tahvil alımlarına yeniden başlamasının ardından sıçrama yapması sonrası kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 11:50'de ons başına 1,497.60 dolara indi ve bu hafta yüzde 0.6 düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

AxiTrader'ın Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Altın, ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin olumlu haberlerin gelmesinin ardından artan risk iştahı ile birlikte ons başına 1,500 doların altına düşerken, faizler Avrupa Merkez Bankası'nın piyasanın aşırı güvercin faiz indirim beklentilerini karşılayamamasının ardından yükseldi," dedi ve "Altın piyasasında dikkatler şimdi gelecek haftaki Fed toplantısında ve bunun dolar üzerindeki etkisine çevrilebilir. Fed'in faiz indirimi altını destekleyebilir, ancak Comex pozisyonu ve faizlerdeki kademeli yükseliş gibi diğer faktörler altın için olumsuz. Bunun yanında güçlü hisse senedi piyasası da altının cazibesini azaltabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 18.0613 dolara indi ve üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Platin yüzde 0.4 düştü. Palladyum ise Perşembe günü ons başına 1,623.60 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.7 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri, ticaret konusundaki iyimserliğin artması ile ılımlı kazançlar gerçekleştirdi. Ancak Çin ve Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

*DoubleLine Capital CEO'su Jeffrey Gundlach, altında son dönemde "nötre döndüğünü" söyledi. Gundlach daha önce yatırımcılara altın alımı tavsiyesinde bulunmuştu.

*Bloomberg'in altın traderları ve analistlerine dayandırdığı haftalık anketinde, boğalar Ağustos sonundan bu yana ilk kez ayılara karşı çoğunluğu kaybetti.

*Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve bunun yanında ABD Hazine tahvillerine yönelerek kaliteye kaçış, dolar üzerinde Fed'in politikasından daha fazla etkili oluyor.