Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Emtia piyasaları, pandemi çilesiyle geçen altı ayın ardından yılın ikinci yarısı boyunca zorlayıcı şartlarla karşı karşıya olacak. Petrol,, bakır ve altının da aralarında bulunduğu önemli ham maddeler için karışık görünüm seçici olmanın kilit önemde olacağını işaret ediyor.

Tüm dünyada koronavirüs vakaları 10 milyona yaklaşırken, yatırımcılar ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde vaka sayısının yeniden artışa geçme ihtimalini değerlendiriyor. Ayrıca yılın ikinci yarısına Donald Trump ile Joe Biden arasındaki Beyaz Saray yarışı ve merkez bankalarının adımları da damga vuracak. Çin ekonomisinin toparlanması kritik önemde; Uluslararası Para Fonu (IMF) yılın tamamı için yüzde 1 büyüme öngörüyor.

Gelecek hafta özellikle altın olmak üzere fiyatlarda dalgalanmaya neden olabilecek gelişmelerin bazıları Fed ile ilgili. Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü Temsilciler Meclisi'nde Finansal Hizmetler Komitesi'nden önce konuşacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları bir sonraki gün yayınlanacak. ABD piyasaları Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle Cuma günü kapalı olacak.

Petrol 2 ayda eksi 40 dolar ile artı 40 dolar arasında çalkalandı

Petrol fiyatları yılın ilk yarısında piyasanın tarihinde görülen en çalkantılı dönemini geçirdi. OPEC+'in Mart ayında patlak veren fiyat savaşı esnasında çakılırken, koronavirüsün tüm dünyayı sarmasının ardından çöküş daha da şiddetlendi. Sonrasında ise toparlanma yönüne gitti. ABD'li traderlar ellerindeki ham petrolü başkasına vermek için üzerine para ödediler. Vadeliler Nisan'da eksi 40 dolara kadar geriledi. İki ay sonra ise piyasa artı 40 doları gördü.

Yılın ikinci yarısında gidişat, kapanma önlemleri sonrasında yakıt tüketimindeki canlanmanın sürüp sürmeyeceğine ya da enfeksiyonlardaki artıştan dolayı raydan çıkıp çıkmamasına bağlı olacak. Ayrıca arz da önemli olacak. OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin piyasadaki gerileme sürecinde biriken milyarlarca varillik stoku temizlemeleri için arzı sınırlı tutmaları gerekiyor. Buna rağmen ABD kaya petrolü bağlamında halihazırda faaliyetlerine devam eden rakiplerinin güçlükler karşısında bir kez daha duruşunu koruması durumunda OPEC'in çabaları boşa gidebilir.

İlk yarının açık arayla galibi altın

Altın yüzde 16 yükselip yedi yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmanarak ilk yarının açık ara kazananı oldu. Değerli metalin yıl sonuna kadar kazançlarını artıracağı beklentisi geniş çaplı kabul görüyor.

Küresel sağlık krizi, Fed'in öncülük ettiği sınırsız parasal genişlemeye bağlı olarak güvenli varlıklara doğru kesintisiz bir kaçışı tetikledi. Altın destekli Borsa yatırım fonlarında (ETF) bulunan altın miktarı rekora tırmandı. Bu yıl kaydedilen 600 tondan fazla net giriş daha şimdiden geçen yılki artışı gölgede bırakmış durumda.

ABD'deki negatif reel faizlere bağlı olarak yatırım talebi güçlü seyrederken, fiziksel tüketim azaldı ve toparlanmanın yavaş olması bekleniyor. Yine de ANZ Banking Group Ltd. fiyatların 12 ay içerisinde 1,900 doların üzerinde rekora tırmanabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte temkinli yaklaşanlar da var. Capital Economics Ltd. güvenli varlık talebinin azalmasıyla birlikte fiyatlarda gevşeme bekliyor. UBS Group AG ise "şimdilik yeni rekora doğru sürdürülebilir bir tırmanış konusunda şüpheli" olduğunu belirtti.

Bakır 10 yılın en iyi çeyreğine hazırlanıyor

Londra'da işlem gören bakır Mart düşüğünden bu yana üçte bir oranında yükseldi ve 2010 yılından bu yana en iyi çeyreğini kaydetmeye hazırlanıyor. Virüs vakalarında yeniden görülen yükseliş sinyallerinin piyasaları çalkalamasına rağmen analistler, bakırda yükseliş için hala alan olduğunu belirtiyor. Jefferies LLC, büyük ekonomilerdeki karantina önlemlerine rağmen arzın zayıf olduğunu söyledi.

Birçok maden şirketi pandemi nedeniyle hala az sayıda personel ile faaliyet gösteriyor. Stokları düşerken hurda bakır bulmakta zorlanıyorlar. Diğer yandan arz sıkıntısına tüm dünyada verilen teşvikler ve en büyük tüketici Çin'de iyileşen talep eşlik ediyor. Bu nedenle otomobillerden elektroniğe birçok alanda kullanılan sanayi metaline yönelik ilgi, Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere arttı.