Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüs salgınının yayılmasına ve bunun küresel ekonomiye etkisine ilişkin endişeler ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinin yakınında seyretti. Paladyum ons başına 2,700 doların üzerine çıktı ve üst üste rekorlar kırdığı rallisine devam etti.

Altın, Salı günü Apple Inc.'nin koronavirüs ve onu kontrol altına almaya yönelik çabaların satış hedeflerini tutturamamalarına neden olacağı uyarısında bulunmasının hisse senetlerine sert satış getirmesi sonucu yüzde 1.3 yükseldikten sonra sakin seyretti. Çin'de virüs dolayısıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 2,000'i aşarken, salgının merkezindeki bölge hastalığa yakalanan sayısında azalma olduğunu rapor etti. Güvenliğe kaçış güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırdı ve ralli, son birkaç yıldır süren arz açığının 2020'de artmasının beklendiği paladyum piyasasına da yansıdı.

Altın bu yıl, Fed'in faiz indirimine gitme kosnusunda artan bir baskı hissedeceği bir ortamda, yatırımcıların hastalığın ekonomik büyüme ve risk iştahını üzerindeki etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte yüzde 5.6 yükseldi. ABD merkez bankası Fed, virüsün etkilerinin görünüm için "yeni bir risk" oluşturduğunu kaydetti ve traderlar bu akşam açıklanacak olan Fed'in son toplantı tutanaklarını güvercin tona ilişkin bir işaret bulmak amacıyla dikkatle izleyecekler.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:46'da ons başına 1,601.88 dolar seviyelerinde seyretti. Fiyatlar Ocak ayının başlarında, jeopolitik gerilimin artmasının etkisi ile 1,611.42 dolara kadar çıkarak 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Sağlık konusundaki endişelerin artması, altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının rekor seviyeye çıkmasına neden oldu. Paladyum yüzde 3 değer kazanarak ons başına 2,709.10 dolara çıktı ve tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "Paladyum piyasasının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen açık muhtemelen bu yıl da devam edecek ve bu durum fiyatların yükselmesine yardımcı oluyor," dedi ve "Talep özellikle Çin'dekiler olmak üzere çevre regülasyonlarının sıkılaştırılmasından etkileniyor. Araçların çevre temizlik parçalarının üretimi için kullanılan paladyuma yönelik artan bu talep, otomobil satışlarında son dönemde görülen düşüşün etkisini dengeliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, gümüş yüzde 0.5 yükselirken, platin yüzde 1 değer kazandı.