Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) haftasonu küresel enfeksiyonlarda günlük en yüksek sayıyı açıklaması ile birlikte koronavirüs vaka sayısındaki artışın güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yükseldi.

John Hopkins Ünivesitesi'nin güncellenmiş rakamlarına göre, ABD'de virüs vakaları yüzde 2 arttı ve bu artış yedi günlük ortalamanın üzerine çıktı. Küresel bazda toplam vaka sayısı 11.4 milyonu aştı. Meksika virüsten dolayı hayatını kaybedenler sayısında Fransa'yı geçerek beşinci sıraya yükselirken, Hindistan Rusya'yı geçerek üçüncü sıraya tırmandı.

Öte yandan, Goldman Sachs Group Inc. bazı eyaletlerin pandemi ile mücadele için yeni tedbirleri uygulamaya koyması ile birlikte, ABD ekonomisinin bu çeyrek için tahminini aşağı yönde revize etti, ancak büyümenin Eylül'de takrar yoluna gireceği tahmininde bulundu.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,776.80 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 06:28'de 1,773.23 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta 1,789.28 dolar ile Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesini gördü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin yüzde 0.4 yükseldi ve paladyum yüzde 0.5 geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Singapur'da Phillip Futures emtiadan sorumlu kıdemli yönetici Avtar Sandu, "Dünyada koronavirüs sayısında beklenen düşüş gerçekleşmezken, 2020 yılının ikinci yarısına giriyoruz ve tam toparlanmanın henüz ufukta görünmemesinin getirdiği endişeler sürüyor," dedi ve "Asya ve Avrupa'da bazı ülkelerin virüsün yayılmasını engellemede önemli adımlar atmasına karşın, dünyanın birçok bölgesinde bu konuda yapacak daha çok şey var. Bu durum, merkez bankalarının piyasaları desteklemeye devam etmesi ile birlikte altın için destekleyici bir unsur. ABD'de artan sayıda eyaletin tekrar kısıtlamaları uygulamaya koymaları ile birlikte, bu durum Fed'in bilançosunun genişlemeye devam etmesini ve faizlerin düşük kalmasını sağlıyor. Bu gelişmeler de altın piyasalarını destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Küresel piyasalar, beklenenden daha iyi çıkan ABD verilerden dolayı ortaya çıkan iyimserlikle koronavirüs vaka sayısındaki hızlı artıştan kaynaklanan endişelerin arasına sıkışmış durumda.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste 15 haftadır yükselerek 2010'dan bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi.