Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, piyasaların enflasyon risklerine odaklanmasıyla Temmuz 2020’den sonraki en kazançlı ayını geçirdi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen Dolar/TL ’deki gerilemeyle sınırlı bir yükseliş kaydetti.

ABD Merkez Bankası Fed’in bazı politika yapıcıları ekonomilerin yeniden açılmasıyla fiyat baskısının beklendiğini fakat bunların geçici olacağını söyledi. Fed’in enflasyon hedeflemesi için kullandığı PCE Endeksi de geçen seneye göre yüzde 3,6 artarak 2008 yılından bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

Altın yatırımcıları cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Geçen ay piyasa tarımdışı istihdamda 1 milyonluk bir artış beklerken veriler sadece 266 binlik bir istihdam artışına işaret etmişti.

Ons altın fiyatı

Ons altında net uzun pozisyonlar yılbaşından bu yana en yüksek seviyede bulunurken bakırdaki net uzun pozisyonlar son 10 ayın en düşük seviyesinde. Net uzun pozisyonların artması piyasanın fiyatların yükselmesini beklediğine işaret ederken azalması fiyatların düşeceğine dair bir işaret olarak görülüyor.

Haftaya 1.904 dolardan başlayan ons altın, 2021’deki en kazançlı ayından sonra 1.910 dolar seviyesine yükseldi.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarının aynı anda yükselmesiyle bu haftaya tüm zamanların zirvesine yakın 526 TL civarında başladı. Pazartesi günü dolar/TL’deki gerilemeyle birlikte 520 TL civarına kadar gerileyen gram altın, salı günü 521 TL seviyesinde bulunuyor.