Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:35'te güncellendi)

Altın fiyatları, dolardaki zayıflama ve yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük seviyelerde kalacağı beklentisinin etkisiyle yükseldi. Vadeli altın kontratları tekrar ons başına 2,000 dolar seviyesini gördü.

Dolar iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi ve emtia grubunun diğer üyelerini de yukarı yönde destekledi. Spot altın, Mart ayından bu yana ilk kez aylık bazda düştükten sonra, Fed'in enflasyona yönelik yeni yaklaşımının da desteği ile, son üç seansta yüzde 3'ten fazla değer kazandı. Bu hareket, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) gelen alımlardaki yavaşlamanın altına rekor getiren rallinin hızını kaybetmekte olabileceğine ilişkin enidişeleri artırmasına karşın gerçekleşti.

Singapur'da SAV Markets baş stratejisti Shyam Devani, "Şimdi ay sonu artık geride kaldı ve mevcut trendler yeniden başlayabilir. Bunlardan biri zayıf dolar," dedi ve "Daha geniş çerçevede, küresel para arzındaki yoğun artış altını yukarı trendde tutuyor. 2,016 dolar seviyesinin yukarı yönde kırılması yukarı yönlü hareketi güçlendirecek ve yeni tüm zamanların en yüksek seviyelerini güçlü bir şekilde işaret edecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın vadelileri Comex piyasasında ons başına 2,000 dolar seviyesini görerek 19 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Spot altın yüzde 1.1 değer kazanarak Londra saati ile 09:51'de ons başına 1,989.85 dolar seviyesine çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü sürdürdü ve yüzde 0.3 kayıpla Mayıs 2018'den beri en düşük seviyesine geriledi.

Altın, koronavirüs pandemisinden hasar gören ekonomileri desteklemek için uygulamaya koyulan yoğun teşviklerin etkisi ile bu yıl yüzde 30'dan fazla değer kazandı ve Ağustos ayının başlarında tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Metaldeki ralli, reel faizlerdeki küçük çaplı yukarı hareket ve yatırımcıların koronavirüs aşısına ilişkin iyimserlikle kârlarını realize ederek daha riskli varlıklara yönelmesi ile birlikte teklemeye başladı.

Altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ağustos ayında sadece 1 milyon ons artarak, Ocak-Temmuz dönemindeki aylık ortalama 3.57 milyon onsluk artışın oldukça gerisinde kaldı.

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta enflasyona yönelik daha gevşek bir duruş sergileneceğini açıklamasının ardından yeni bir ivme kazanabilir. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ABD merkez bankacıları için oldukça yoğun bir haftanın açılışını yaptı. Clardia, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, gelecekte bir dönem ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişin sınırlanmasına kapıyı açık bıraktı, ancak şimdi bunun ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti ve Fed'in negatif faize olan muhalefetini bir kez daha tekrarladı. Fed Guvernörü Lael Brainard Salı günü konuşma yapacak ve onu Çarşamba günü Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Perşembe günü Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşmaları izleyecek.

Değerli metaller rafinerisi Heraeus Holding GmbH, hazırladığı raporda, "Pandeminin bitişi oldukça uzak ve eğer ekonomik görünüm kötüleşirse, merkez bankaları tekrar parasal müdahalelerini artırabilir," dedi ve "Yatırımcılar altını güvenli liman olarak görmeye devam edecekler ve bu altını daha da yukarı itecek," değerlendirmesinde bulundu. Kurum altının yılın kalan kısmında 1,850-2,200 aralığında kalacağı tahmininde bulundu.

(14:35'te güncellendi)