Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, 2010 yılından bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, dolar göstergesinin dokuz ayın en düşük seviyesinde seyretmesi ve yatırımcıların Kuzey Kore'deki gelişmeleri değerlendirmeleri ile birlikte 2020 yılına yükselişle başladı.

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Mart ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyrediyor ve bu durum altını destekliyor. Güvenli liman niteliğindeki varlıklar ayrıca, Kuzey Kore Lideri  Kim Jong Un'un büyük çaplı füze denemelerini durdurma yönündeki taahhüdüne artık bağlı olmadığını ve yakında "yeni bir stratejik silah" tanıtacaklarını söylemesinden de destek buldu. 

Platin fiyatları da yükseldi. Sadece uzun pozisyon tutan platin ağırlıklı Borsa fonlarına (ETF) geçen yıl 850 milyon dolarlık giriş oldu. Bu en büyük yıllık girişi işaret ediyor. Platin dizel otomobillerin çevre temizliği (emisyon) için üretilen parçalarında kullanılıyor.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,521.27 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:05'te 1,519.32 dolara geldi. Fiyatlar 2019 yılında yüzde 18 ile 2010 yılından bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 2.8 düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, hazırladığı notta, "Artan jeopolitik tansiyon, büyük ekonomilerden gelen karışık veriler, merkez bankalarının parasal gevşemesi ve dolardaki genel zayıflık altına destek sağlıyor" dedi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan ise, altının piyasaların gelecek hafta tatil sezonu sonrası tam anlamıyla faaliyete geçmelerine kadar büyük ölçüde düşük hacimlerle bant seyri göstereceğini söyledi ve ticaret iyimserliğinin fiyatları yukarı yönde sınırlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ons başına 17.8538 dolar civarında yatay seyrederken, palladyum ons başına 1,944.96 dolar civarında kaldı ve platin yüzde 0.4 yükselerek ons başına 970.44 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Merkez Bankası bankaların tutmak zorunda oldukları karşılık miktarını azalttı ve böylleikle ekonomiyi desteklemek için piyasaya fon enjekte ederek, şirketler için borçlanma maliyetlerini düşürme adımlarına devam edeceğini işaret etti.

*ABD Başkanı Donald Trump, ticaret anlaşmasının ilk fazının 15 Ocak'ta imzalanacağını söyledi. Çin tarafı ise bu tarihi henüz teyit etmedi.

*Fed'in son toplantısının tutanakları Cuma günü açıklanacak.