Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin Fed’in daha agresif bir faiz artırım kararı alacağına dair endişeleri artırmasıyla geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyi takip etti.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına cevap olarak 1 Temmuz 2022'e kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı.

Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

Ons altın fiyatı

Ons altın haftaya 1.809 dolar civarında başladıktan sonra 1.840 dolara kadar tırmanarak son iki haftanın en yüksek seviyesini görmüştü. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla hızlı bir gerileme kaydeden değerli metal, haftayı 1.824 dolar seviyesinde kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Haftaya 788 TL seviyesinde başladıktan sonra salı günü 800 TL’nin üzerini gören gram altın, haftanın kalanında dar bir bant aralığında dalgalı bir seyir izledi. Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüş ve Dolar/TL ’deki gerilemeyle 793 TL civarında bulunuyor.

Citigroup ekonomistleri son gelen ABD enflasyon verisinden sonra Fed’in Mart ayında 50 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Citi daha önce yayımladığı bir araştırma raporunda 2022 yılında 5 adet 25 baz puanlık faiz artırımı beklediklerini belirtmişti.

Ocak ayı enflasyonunun Fed’in tahminlerinin aksine yüzde 6 civarında kalmaya devam edeceğini belirten Citi ekonomistleri, Mart ayındaki 50 baz puanlık faiz artırımının ardından Mayıs, Haziran, Eylül ve Aralık’ta 25’er baz puanlık dört artırım beklediklerini söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

ABD’de yüksek enflasyon verisinin ardından, Wall Street endeksleri günü kayıpla tamamlarken yeni işlem gününde de risk iştahı üzerindeki baskının devam ettiği izlendi.

ABD endeks vadelilerinde işlemlerde kayıplar sürürken MSCI Asya Pasifik endeksinin de iki günlük yükselişin ardından düştüğü görüldü.

Avustralya’nın 3 yıllık tahvil getirisi 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 9 baz puana yakın yükselişle yüzde 2,03’e ulaştı. Bu, 1 Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye işaret etti. 2 yıllık ABD tahvil getirisi de 21 baz puan birden artarak - 2009’dan bu yana en yüksek günlük artış - 2 yıldan uzun bir süredir gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 1,5786’ya çıktı.

Bloomberg Dolar Endeksi’nde iki günlük yükseliş yüzde 0,4 seviyesinde.

Bullard'dan Temmuz'a kadar 100 baz puanlık faiz artışı önerisi

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faiz oranlarını temmuz başına kadar toplam 100 baz puan yükseltmekten yana olduğunu söyledi. Bloomberg News’a röportaj veren Bullard, “1 Temmuz’a kadar 100 baz puan artışı kesin olarak görmek istiyorum. Zaten daha şahin bir duruşum vardı ama şimdi komitenin yapması gereken konusunda beklentimi belirgin şekilde yükselttim” ifadelerini kullandı. Bullard’ın planı, artışları üç toplantıya yaymayı, ikinci çeyrekten itibaren Fed’in bilançosunu küçültmeyi ve ardından ikinci yarıdaki faiz patikasını verilere dayanarak belirlemeyi içeriyor. Bullard, faiz artırımlarının mart toplantısında 50 baz puanla başlayıp başlamaması konusunda kararsız olduğunu belirtti.

GenTrust’tan Elena Hernandez, Bullard’ın açıklamalarını “büyük bir şok ve sürpriz” olarak değerlendirirken, tahvillere yönelik satışların süreceğini öngördü.

Swap piyasasında Mart'ta 50 baz puanlık artış beklentisi yüzde 80

Swap piyasası enflasyon verisinin ardından Mart ayı için bir ara yüzde 80 ihtimalle 50 baz puan faiz artışı, sonrasında mayıs ve haziranda 25’er baz puanlık iki artış fiyatladı. Bu oran daha sonra yüzde 50’lere indi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, dün Market News’a yaptığı değerlendirmede, 50 baz puanlık bir faiz artırımını tercih etmeyeceğini belirtti. Benzer bir açıklama Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’den geldi. Barkin, “Şu anda böyle bir adım için acil bir gereklilik görüyor muyum? Bunun için ikna edilmem lazım” dedi. Goldman Sachs güçlü enflasyon verisinin ardından 2022 için öngördüğü 25 baz puanlık faiz artışı sayısını aralıksız 5 toplantıdan 7’ye yükseltti.

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açılacak kur korumalı mevduatta kurumlar vergisi istisnasının esasları belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), Resmi Gazete'de yayımlanan ve kurumlar vergisi genel tebliğinde değişiklikler yapan tebliğinde, kurumlar vergisi kanununda 7352 sayılı kanunla kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici maddeyle söz konusu istisnaya atıf yapılarak, mükelleflerin 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralar ve altın hesapları ile 1 Ocak'tan itibaren açılacak işlenmiş ve hurda altın hesabı bakiyelerinin kurumlar vergisi kanununun bu geçici madde kapsamında olduğu belirtildi.

Buna göre, TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında yabancı para ve altın hesaplarını dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden, kurumlar vergisi kanununun geçici 14. maddesinde öngörülen süre ve şekilde TL'ye çeviren kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanabilecekler.

Mükelleflerin bu kapsamda yabancı paralarının dördüncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

İstisna uygulanacak tutarın hesabı

Mükelleflerin yıl sonu bilançolarında yer alan yabancı paralarının sadece bir kısmının bu düzenleme kapsamında TL mevduat veya katılma hesabına dönüştürülmesi halinde, dönem sonu itibarıyla kur farkı değerlemesinden doğan kambiyo kârının istisna uygulanacak kısmı, TL'ye dönüştürülen yabancı paraların mükellefin 31 Aralık 2021 tarihli bilançosunda yer alan yabancı para hesabına oranı dikkate alınmak suretiyle tespit edilecek.

Bu değerlemede sadece 31 Aralık 2021 tarihli bilançoda yer alan ve bu kanun kapsamında dönüştürülebilir nitelikteki yabancı paralar dikkate alınabilecek.

Kur kazançlarına yönelik istisna

Tebliğe göre, 2021 yıl sonu bilançolarında yer alan yabancı paralarını dördüncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar TL mevduat veya katılma hesaplarına aktaran mükelleflerin, TL'ye dönüşümden kaynaklanan kur farkı kazançları da kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Buna göre, 1 Ocak'tan TL mevduat veya katılma hesabının açılış tarihine kadar olan döneme ilişkin kur farkı kazancı istisna kapsamında değerlendirilecek.

Dönüştürülen yabancı paraların aktarıldıkları TL mevduat veya katılma hesaplarından vade sonunda elde edilen faiz veya kar payı gelirleri ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Altın hesaplarına ilişkin istisnalar

Mükelleflerin işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerinin 2022 yılı sonuna kadar TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, bu hesapların TL mevduat veya katılma hesabına dönüştüğü tarihte doğan kazançlar, vergilendirme dönem sonlan itibarıyla tahakkuk eden faiz ve kar payı gelirleri ile vade sonunda elde edilen faiz ve kar payı gelirleri ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

TL mevduat ve katılma hesabından, vadeden önce çekim yapılması durumunda yararlanılan kurumlar vergisi istisnası nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.