Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da kötüleşen enerji kriziyle ilgili artan endişeler yatırımcıları euro yerine dolara yöneltirken, altında yeni hafta yatay seyirle başladı.

Haftanın ilk işlem gününe 1.710 dolar seviyesinden başlayan spot altının onsu 1.708 doların da altını test etti.

Spot altın, Cuma günü ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisinin Ağustos ayında makul sayıda iş yaratıldığını ve işgücüne katılımın istikrarlı şekilde devam ettiğini göstermesiyle üç haftadır süren kayıplarının bir kısmını geri almıştı.

Bu durum sıkılaşan işgücü piyasasına bir miktar rahatlama getirirken Fed’in sıkılaşmacı para politikasıyla ilgili kafa karışıklıklarına neden oldu.

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmaya devam etmeye hazırlanmasıyla altın gibi faiz getirisi olmayan varlıkların baskı altında kalması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Perşembe günü yapılacak toplantıda faizleri 75 baz puan artırması beklenirken fiyat baskıları ve ufukta görünen resesyon sorunlarıyla mücadele eden AMB Başkanı Christine Lagarde ve meslektaşlarının bu kararı almasının kolay olmayacağı değerlendiriliyor.

Avrupa'da enerji krizi, G-7 liderlerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulamayı kabul etmesinin ardından Gazprom’un ana gaz boru hattını süresiz olarak durdurmasıyla derinleşmeye devam ediyor. Kuzey Akım kesintisinden en çok etkilenen ülke olan Almanya, tüketicileri korumak için 65 milyar dolarlık bir önlem paketi açıkladı.

“Piyasa oyuncularının kendilerini AMB toplantısına göre konumlandırmasıyla bu hafta altın için genel görünüm zayıf görünüyor” diyen Kotak Securities Emtia Araştırma Başkanı Ravindra Rao, “Güçlü dolar ve zayıf yatırımcı ilgisi altın üzerinde baskı kursa da Avrupa’da derinleşen enerji krizi, Çin’de yeniden ortaya çıkan vakalar ve ABD-Çin arasından tekrar artmaya başlayan gerginlik gibi faktörler değerli metale bir miktar destek sunabilir” değerlendirmesinde bulundu.