Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD istihdamının enflasyonun gevşemekte olduğuna dair işaretleri desteklemesinin ardından, Fed’in agresif faiz artışlarını dizginlemeye başlaması için gerekçeleri güçlendirmesi sonrası kazançlarını korudu.

Spot altın on başına 1.927 dolar seviyesinden işlem gördü. Gram altın ise 1.166 TL’den alıcı buldu.

Fed'in yeni yılın ilk toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan artırması ve faiz artış hızını art arda ikinci toplantıda da yavaşlatması bekleniyor.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faizlerin ne kadar süre yüksek kalacağına dair vereceği sinyalleri takip edecek.

Salı günü yayımlanan ABD verileri, istihdam maliyetlerinin geçen çeyrekte gevşediğini, konut piyasasının soğumaya devam ettiğini ve Tüketici Güveninin beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi.

Altın, Fed'in daha az şahin davranacağı beklentileriyle Kasım başından beri yükselmiş ve negatif korelasyona sahip olduğu dolar ve ABD tahvil getirilerindeki düşüşlerden de destek almıştı.

Fed'in 40 yılın en yüksek enflasyonu görülmesi sonrası faizleri agresif şekilde yükseltmesi dolar ve tahvil getirilerinin yükselmesine sağlarken faiz getirisi olmayan değerli metale olan talebin azalmasına neden olmuştu.

Toplantıda beklentilerle uyumlu olacak şekilde 25 baz puanlık bir artış gelmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Merkez Bankası'nın daha az şahin bir patika izleyeceğine dair sinyaller vermesi durumunda altının destek bularak tekrar yükselebileceği değerlendiriliyor.