Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Salı günü açıklanacak ABD enflasyon verileri öncesi ABD ve Avrupa’daki merkez bankası yetkililerinin daha fazla faiz artışının yolda olduğuna dair sinyaller vermesiyle yatay seyretti.

Yeni haftanın ilk işlem gününde altın spot piyasada 1.726 dolar seviyesinin üzerini gördü.

Spot altın, birkaç ay boyunca yaşadığı düşüşün ardından Eylül ayında 1700-1720 dolar bandı arasında gidip gelirken Cuma günü dört haftadır ilk kez haftayı yükselişle kapatmıştı.

Ekonomistler, Ağustos enflasyonunun art arda ikinci ayında da yavaşlayarak yüzde 8,1’e gerileyeceğini tahmin ediyor. Yine de Fed yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamalarda Eylül ayında yapılacak toplantıda 75 baz puanlık yeni bir faiz artışı yapılacağına işaret etti. Fed Guvernörü Christopher Waller da Cuma günü yaptığı açıklamada “tekrar büyük bir faiz artışını” tercih ettiğini söyledi.

“Altın, 1700 dolar seviyesinden destek aldıktan sonra bir kez daha toparlandı, ancak Fed’in agresif sıkılaştırmaya dair vurgusu zorlanmasına neden olabilir” diyen Kotak Securities Ltd.’de Emtia Araştırma Başkanı Ravindra Rao, “Zayıf bir dolardan gelen destek, Çin’in virüs endişelerinden kaynaklanan belirsizlikler ve Avrupa’da yaşanan enerji krizinin etkileri, küresel çapta parasal sıkılaştırma, ETF çıkışlar ve Çin tüketici talebine ilişkin endişelerle karşılanıyor” ifadelerini kullandı.