Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizleri artış kararını birçok merkez bankasının takip etmesiyle dalgalı bir görünüm sunuyor.

Haftanın son işlem gününe 1.671 dolardan başlayan ons altın bu seviye etrafında seyrediyor.

Spot altın, Japonya’nın para birimini desteklemek için Döviz piyasasına müdahale ederek doların düşmesine tahvil getirilerinin yükselmesine neden olmasının ardından Perşembe günü yüzde 1,1 kadar değer kaybetmişti.

Değerli metal iki yılın en düşük seviyesinde işlem görmeye devam ederken doların rekor seviyelerde kalmasıyla ayı piyasasına girebileceği değerlendiriliyor.

“Spot altındaki zayıflığın, parasal sıkılaşmanın altını elde tutmayı daha maliyetli hale getirmesiyle devam etmesi muhtemel” diyen Commtrendz Risk Yönetim Hizmetleri Direktörü Gnanasekar Thiagarajan, “Ancak, durgunluk endişeleri ve Rusya-Ukrayna savaşında gerilimin artması fiyatları destekleyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat artışlarını kontrol altına alma çabalarında Fed’i takip eden İsviçre, Norveç ve İngiltere merkez bankaları da faiz artış kararlarını duyurdu. Dolar üzerinden fiyatlanan ve faiz getirmeyen değerli metal genelde dolar ve faiz oranlarıyla negatif bir etkileşim sergiliyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya, “Altın küresel görünümü kötüleşmesi ve Wall Street’in tahvil getirilerinde zirveyi görmeye yakın olunduğuna dair özgüveniyle net şekilde güvenli liman olma yolunda ilerliyor. Değerli metal 1660 dolar seviyesinde devasa bir desteğe sahip ve fiyatlar burada tutunabilirse zamanla 1.700 dolar seviyesine tekrar çıkılabilir” ifadelerini kullandı.