Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanmasıyla üç günlük yükselişin ardından yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’deki yükselişle 783 TL seviyesinde bulunuyor.

Çarşamba günü açıklanan ABD özel sektör istihdam verisi 13 ayın ardından ilk defa düşüş kaydetti. Aralık 2020’den sonra ilk defa Ocak ayında 301 bin azalan ADP özel sektör istihdamındaki bu düşüşte Omikron varyantının etkili olduğu düşünülüyor.

Altın yatırımcıları özel sektör istihdamının beklentilerin bir hayli altında kalması sonrasında gözlerini cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevirdi.

ABD’de tarım dışı istihdamdaki artış son 5 ayın 4’ünde beklentilerin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin Ocak ayı için beklentisi ise 199 binlik bir artış kaydedileceği yönünde.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak haftaya yükselişle başlamıştı.

Altın yatırımcılarının ADP özel sektör istihdam verisinden son tarım dışı istihdam verisine odaklanmasıyla kazançlarını koruyan ons altın, perşembe günü 1.806 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, dolar kurunun da 13,28’den 13,49’a kadar tırmanmasıyla perşembe günü 784 TL civarında bulunuyor.

Bitcoin, Nasdaq'da yaşanan düşüşler sonrasında son iki haftadaki en yüksek seviyesinden geriledi. Teksas’taki Bitcoin madencilerinin soğuk havalardan dolayı operasyonlarını durdurmasının da fiyatlardaki düşüşte etkili olduğu düşünülüyor.

Nasdaq’taki düşüşte Facebook’un çatı şirketi Meta ve Spotify’da seans sonuna doğru yaşanan düşüşler etkili oldu. Nasdaq vadelileri perşembe günü sabah saatlerinde yüzde 2 civarında düşüş kaydetmiş durumda.

Meta’nın analist beklentilerinin altında bir dördüncü çeyrek bilançosu açıklamasıyla şirketin hisselerini yüzde 18 civarında düşürürken, Spotify hisseleri de şirketin beklentilerin altındaki abone hedefleri nedeniyle yüzde 23 düşerek son iki yıldaki kazançlarını geri verdi.

Nasdaq ve Bitcoin arasındaki korelasyon son haftalarda tüm zamanların zirvesine çıkarken, teknoloji ağırlıklı endekste yaşanan düşüş kripto para piyasalarını da baskıladı. Bitcoin’in fiyatı 39 bin dolar sınırından 36 bin 900 dolara kadar geriledi.

Teksaslı kripto para madencisi Riot Blockchain, eyalete yaklaşan soğuk hava dalgasından dolayı sistemdeki elektrik tüketimini azaltmak amacıyla Bitcoin operasyonlarını geçici bir süre için durdurdu. Geçen yıl Teksas’ta yaşanan soğuk hava dalgası sonrasında eyalet çapında büyük elektrik kesintileri yaanmıştı.

Asya piyasalarındaki kripto para hisseleri de Bitcoin'deki düşüşle beraber geriledi. İştirakleri arasında kripto borsaları da bulunan Japon Monex Group'un hisseleri yüzde 4,5 düşüş kaydederken, SBI Holding'in hisseleri yüzde 2,3 civarında düştü.

Küresel piyasalarda görülen ralli ABD'den gelen zayıf bilançoların etkisiyle son buldu.

Başta Meta olmak üzere hayal kırıklığı yaratan teknoloji şirketleri bilançoları hisse senetleri piyasalarını küresel çapta olumsuz etkiliyor.

Çarşamba gününü yüzde 0,5 yükselişle kapatan Nasdaq 100 endeksi vadeli piyasada yüzde 2’lik sert bir düşüş yaşıyor. S&P 500 vadelileri de yüzde 1'e yakın gerileyerek dünkü kazancın geri verilebileceğine işaret ediyor.

Asya Pasifik’te açık olan borsalardan Japon ve Avustralya geriliyor. Tatilden dönen Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 2'yi aşan yükseliş kaydediyor.

Dolar üç günlük düşüşüne son vererek bu sabah yükselişe geçti. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 artıda. Euro/dolar ECB kararı öncesi 1,1302’de. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puanlık düşüşle yüzde 1,76’ya geriledi.

ABD'de bilançolar hayal kırıklığı yarattı

Sosyal medya devi Facebook’un çatı şirketi Meta son çeyrekte kullanıcı sayısında tarihinde ilk kez büyüme yakalayamayarak hayal kırıklığı yarattı.

Aylık kullanıcı sayısını 2,91 milyar olarak açıklayan şirket 2022 birinci çeyrek için gelir tahminini de 27-29 milyar dolar ile analist beklentilerinin altında açıkladı.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, TikTok gibi video paylaşım platformlarına kullanıcı kaybettiklerini kabul etti. Meta hisseleri vadeli piyasada yüzde 24’e kadar düşüş kaydetti. Bu düşüş Snap, Twitter ve Pinterest hisselerini de aşağı çekti.

Dikkatler iki merkez bankası kararında

Bugün saat 15:00’te açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve 15:45’te duyurulacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararlarında global merkez bankalarının sıkılaşma döngüsü konusunda ayrışmaları izlenecek.

Ekonomistler BOE’den politika faizinde 25 baz puanlık faiz artışı ve gelecekte daha fazla sıkılaşma mesajı bekliyor. Enflasyonun son 30 senenin zirvesine yükseldiği İngiltere’de yaşam maliyeti artan enerji fiyatları ve vergilerle gözle görülür biçimde artış kaydetmişti. Faiz kararı öncesi BOE Başkanı Andrew Bailey herhangi bir sinyal vermese de piyasalar 2022 sonuna kadar faizin yüzde 0,25’ten neredeyse yüzde 1,5’e kadar yükselmesini fiyatlıyor.

AMB’den ise faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. Saat 16:30’da kameralar karşısına çıkması beklenen başkan Christine Lagarde’ın piyasa fiyatlamalarına rağmen bu yıl faiz artışı lehine bir açıklama yapması beklenmiyor. Ancak dün açıklanan ve Ocak ayında yıllık yüzde 5,1 artışla rekor seviyeye yükselen Euro Bölgesi TÜFE verisi sonrası banka sıkılaşma yönünde daha net mesajlar verebilir.

Gelişen ülkelerde ise sıkılaşma adımları sürüyor. Brezilya Merkez Bankası ekonomist beklentilerine paralel bir şekilde politika faizini 150 baz puan artırarak yüzde 10,75’e yükseltti. Banka faiz artış hızında ise yavaşlama sinyali verdi.