Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) strateji değerlendirmesinden enflasyon hedeflemesine ilişkin kritik karar çıktı.

AMB, enflasyon hedefinin yüzde 2'ye yükseleceğini teyit etti ve orta vadede simetrik yüzde 2 hedefi kabul edildi. Strateji değerlendirmesine göre AMB geçici sürede ılımlı düzeyde enflasyon hedefinin üzerine çıkabilecek.

AMB'den yapılan açıklamada “hedefin simetrik olmasının negatif ve pozitif sapmaların eşit derecede istenmediği anlamına geldiği” belirtildi. AMB enflasyon hesaplamasına ev sahiplerinin oturduğu konut maliyetlerinin de dahil edilmesini önerdi.

Değerlendirmede faiz oranları setinin temel para politikası aracı olarak kalacağı vurgulandı. Bunun yanında sözlü yönlendirmeler, varlık alımları ve uzun vadeli finansman operasyonların da politika setinin temel enstrümanları olacağı ifade edildi.

İklim değişikliği de yer aldı

Değerlendirmeden iklim değişikliğine ilişkin mesajlar da çıktı. Buna göre AMB, para politikasında iklim değişikliğini de dikkate alacak.

Lagarde: Strateji oybirliğiyle kabul edildi

Yeni stratejinin açıklanmasından sonra basın mensuplarının önüne çıkan AMB Başkanı Christine Lagarde yeni stratejinin oybirliğiyle kabul edildiğini açıkladı. Lagarde yeni stratejinin net, iletişiminin yapılmasının da kolay olduğunu belirtti.

Lagarde basın toplantısında “Fed gibi ortalama enflasyon hedeflemesi yapıyor muyuz? Bunun cevabı hayır” dedi.

Yaklaşık 20 yılın en kapsamlı değerlendirmesi

2020 yılının başında AMB Başkanı Christine Lagarde öncülüğünde planlanan gözden geçirme koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenmişti.

AMB son strateji değerlendirmesini 2003'te gerçekleştirmişti. Stratejinin en son gözden geçirildiği 2003’te AMB’nin Yönetim Konseyi’nde 18 olan üye sayısı 23’e yükselmişti.

Yeni stratejinin 22 Temmuz'daki toplantıdan itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Enflasyon hedefi tanımı belirsiz bulunuyordu

Bazı AMB yetkilileri “orta vadede yüzde 2’ye yakın ama bu seviyenin altında” enflasyon hedefi tanımını fazla belirsiz buluyordu.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel de cumartesi günü yaptığı açıklamada, AMB’nin enflasyonun hedefi aşmasına izin verebileceğinin sinyalini vermişti.

Fed de ortalama enflasyon hedeflemesine geçmişti

Amerikan Merkez Bankası Fed, geçen yıl para politikasını revize etmiş, düşük enflasyon süreçlerini takip eden dönemlerde enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasına izin verecek şekilde ortalama enflasyon hedeflemesine geçmişti.