Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, Euro Bölgesi ekonomisinde bir bozulma görülmemesi durumunda, AMB’nin pandemi nedeniyle gerçekleştirdiği acil tahvil alımlarını azaltma kararını gelecek ay alabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Letonya Merkez Bankası Başkanı da olan Kazaks, AMB’nin finansal koşulları olumlu tutma sözünün, ne kadar destek sağlanacağı konusunda belirleyici olmaya devam edeceğini söyledi. AMB’nin mart ayında Pandemi Acil Alım Programı’nın (PEPP) alım hızını artırmaya karar verdiği Mart ayından bu yana nominal tahvil getirileri yükselse de enflasyondan arındırılmış getiriler düşük seyretti.

Kazaks, “Finansal koşullar olumlu seyretmeye devam ederse haziran ayı daha az alım yapma kararı alabiliriz. PEPP’in en önemli özelliği esneklik” ifadelerini kullandı.

AMB Başkanı Christine Lagarde son faiz kararı sonrası yaptığı basın toplantısında alım hızı için verilere dikkat çekmişti. Lagarde, "PEPP'ten kademeli çıkış ile ilgili bir değerlendirmemiz olmadı. PEPP'te alım hızı veri odaklıdır, zaman odaklı değil. PEPP'te haftalık değil aylık veriler daha önemli. Onlara bakarak trendi takip edebilirsiniz." ifadelerini kullanmıştı.