Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB ana refinansman faizini yüzde 0, marjinal fonlama imkanını yüzde 0,25 ve mevduat faizini eksi yüzde 0,50’de tuttu. Banka varlık alımlarının gelecek aylarda biteceği taahhüdünü yineledi.

Açıklamada "Veriler, varlık alımlarının 3. çeyrekte bitirilmesini destekliyor. Net varlık alımı bitişi sonrası faizler zamanla yükselecek" dendi. Faizlerin kademeli olarak yükseleceği belirtildi.

Enflasyonun önemli ölçüde yükseldiğine ve gelecek aylarda da özellikle enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle yüksek seyrini sürdüreceğine dikkat çekildi. Açıklamada AMB'nin görevinde başarıya ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağı ifade edildi.

Banka geçen ayki toplantısında varlık alım programının daha hızlı küçültüleceğini duyurmuştu.

Euro Bölgesi enflasyonu Mart'ta yüzde 7,5 ile rekor yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ukrayna'daki savaş bölge ekonomisinde büyüme beklentilerini de kötüleştirdi.

Lagarde: Enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü riskler arttı

Kararın ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde çevrimiçi olarak basın mensuplarının önüne çıktı.

İlk çeyrekte büyüme pandemi önlemlerinin etkisiyle zayıf kaldı.

Savaş yeni tıkanıklıklar yarattı. Hane halkları daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı.Enerji maliyetleri kısa vadede yüksek kalacak. Yüksek enflasyonun temel nedeni hâlâ enerji.

Emek talebi güçlü, toplam ücret büyümesi bastırıldı.

Enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler arttı. Büyüme görünümüne ilişkin ise aşağı yönlü riskler yükseldi.

AMB mevcut belirsizliğe karşı çok dikkatli. Varlık alım programının 3. çeyrek içinde ne zaman sonlanacağını henüz tartışmadık. AMB önce varlık alım programını tamamlayacak, belli bir süre sonra faiz artışına gidecek. Bu süre bir hafta da olabilir, birkaç ay da olabilir.

Enerji ambargosu önemli düzeyde ekonomiyi etkileyecektir. Farklı enerji portföyüne sahip olmak en doğru yaklaşım olacak.

Euro Bölgesi ABD'den farklı, şu an için sıkılaşmayı konuşmak için erken.