Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), faiz oranlarını art arda 3. toplantıda da sabit tuttu ve faiz indirimlerinin hâlâ uzak olabileceğine işaret eden ifadelerini sürdürdü.

AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizini yüzde 4,50'de, mevduat faizini yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 seviyesinde koruduğu kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentisi faiz oranlarının sabit bırakılacağı yönündeydi.

AMB’nin karar metninde, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın 2024'ün sonuna kadar sürdürüleceği belirtildi. Borçlanma maliyetlerinin bu düzeyde yeterince uzun süre tutulmasının tüketici fiyatlarının kontrol altına alınmasına "önemli katkı" sağlayacağı kaydedildi. Diğer taraftan, bilançonun küçültülmesi konusunda AMB'nin Aralık 2023'te açıkladığı plana sadık kalacağı vurgulandı.

Metinde ayrıca, gelen bilgilerin orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin önceki değerlendirmeyi büyük ölçüde doğruladığı belirtilerek, "Sıkı finansman koşulları talebi azaltıyor ve bu da enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı oluyor." ifadeleri kullanıldı.

Yatırımcılar ilk faiz indirimi için hâlâ Nisan ayına işaret ederken, Lagarde'ın da aralarında bulunduğu yetkililer yaz aylarında yapılacak ilk faiz indiriminin daha muhtemel olduğunu belirtti.

Lagarde: Faiz indirim tartışmaları için erken

AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

“Veriler orta vadeli enflasyon beklentilerimizi teyit ediyor. Sıkı finansal koşullar talebi baskılıyor ve faizler bu seviyede kalarak bizi hedefe ulaştıracak. Euro Bölgesi ekonomisi 2023'ün son çeyreğinde durgunluğa uğradı. Yüksek kamu borçluluk oranları aşağı gelmeli ve sermaye piyasaları birliği hayata geçmeli.

Enflasyon yılın geri kalanında aşağı gelecek. Beklentilerin üzerinde yapılan harcamalarla büyüme yüksek olabilir. Jeopolitik gerilimler enflasyon için yukarı yönlü risk taşıyor. Kredi dinamikleri bir miktar iyileşse de zayıf kalmaya devam ediyor. Faiz indirim tartışmaları için erken. Faiz indirim zamanı için söylediklerimin arkasındayım. Ücretlerdeki artış bir noktada karlılıklarda aşağı yönlü hareket getirebilir. Dezenflasyon sürecinde daha fazla yol almamız gerekiyor.”