Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın sıkı para politikası yanlısı üyelerinden olan Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot “çok yüksek” çekirdek enflasyon karşısında faizleri artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Pazar günü Buitenhof TV’ye konuşan Knot “Çekirdek enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece ECB borçlanma maliyetlerini artırmaya devam etmeli. Gerçek sorunumuz çekirdek enflasyonun çok yüksek olması” ifadelerini kullandı.

AMB üç 50 baz puanlık artışın ardından geçtiğimiz perşembe 25 baz puan faiz artışıyla mevduat faizini yüzde 3,25’e yükseltmişti.

AMB karar metni ve Başkan Christine Lagarde’ın konuşmaları daha fazla faiz artışının yolda olduğuna işaret etmişti. Çekirdek enflasyon nisanda rekor seviyelerinden gerilese de yüzde 5,6 seviyesinde, AMB’nin yüzde 2 hedefinden uzak bir noktada bulunuyor.

Knot’a göre bu hedefe ulaşmaları 2025 yılını bulabilir. Öte yandan Knot para politikası sıkılaşma etkisinin gecikmeli yansıdığını kabul ederek yaptıkları faiz artışlarının en büyük etkisini henüz görmediklerini de sözlerine ekledi.

AMB geçtiğimiz Perşembe günü gecelik mevduat faizini yüzde 3,25'e yükselterek, sıkılaşmada hızı düşürdüğü mesajını verdi.

Birçok bankanın ekonomistlerinin öngörülerine göre, AMB bu hafta gerçekleştirdiği faiz artışının ardından faiz oranlarında iki çeyrek puanlık daha artış yapacak.

Bloomberg’in araştırmasına göre, Goldman Sachs gibi birçok banka, AMB’nin faizi iki kez daha 25 baz puan artıracağını ve yüzde 3,75 seviyesine getireceğini belirtti. ING ve Commerzbank tek seferlik faiz artışı ile oranın yüzde 3,50’e çekileceğini beklerken, Danske Bank AMB’nin faizi 3’er kez 25 baz puan artırarak yüzde 4 seviyesine çıkaracağını öngördü.

AMB’nin izleyeceği para politikası hakkında bankaların yaptığı değerlendirmeler şöyle:

Goldman Sachs

Avrupa'da yenilenen bankacılık endişeleri, sıkılaşma döngüsünün daha erken sona ermesine yol açabilir. Dirençli büyüme, ücret düzenlemeleri ve yapışkan çekirdek enflasyon göz önüne alındığında, risklerin daha yüksek bir faiz oranına doğru götürdüğünü görüyoruz."

Barclays

Mevduat faizinin yüzde 3,75'te olmasıyla sıkılaşma döngüsünün Temmuz ayında sona ereceğini düşünüyoruz. Daha sonra AMB'nin 2024'ün ikinci yarısına kadar faizi sabit bırakmasını bekliyoruz. Ardından faiz oranlarını daha nötr bir seviyeye döndürmek için devam eden altı ay boyunca faizi kümülatif olarak 100 baz puan düşürmesini tahmin ediyoruz.

Nordea

Riskleri her iki yönde de görüyoruz. Daha fazla finansal piyasa türbülansı veya ekonomi için daha hızlı bir ivme kaybı faiz artış döngüsünü kısa sürede durdurabilir.

UBS

AMB, 2024-2025'te enflasyonu yüzde 2'ye düşürme yolunda. Enflasyon ortamının yaz boyunca yavaş yavaş iyileşeceğini ve böylece AMB'nin Eylül'de faiz oranlarını daha fazla artırmayacağına inanıyoruz.

ING

Son veriler altta yatan gerçeği doğrulamış olsa da enflasyonist baskı beklenenden daha sert. Zayıf kredi büyümesi ve Banka Kredi Anketi'nin son sonuçları, bugüne kadar yapılan faiz artışlarının ekonominin finansmanında net izler bıraktığına işaret ediyor.

Commerzbank

"Yaz için faiz artırımlarının sona ereceğini öngörüyoruz. Ancak bu enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 seviyesine geri getirmek için yeterli olmayacaktır. Bunun nedeni enflasyonun yüksek seviyelerde takılıp kalma eğiliminde olması.

Danske

AMB, enflasyonu düşürme sürecinde daha yavaş bir yol izledi. Lagarde, bunun bir varış noktası değil, bir yolculuk olduğunu birkaç kez tekrarladı. Mevcut enflasyon ve büyümeyi değerlendirdiğimizde şunu garanti ediyoruz: Bu sıkılaşma döngüsünün biraz daha uzun süreceğini ancak yine de yüzde 4 seviyesinde sona ermesini bekliyoruz.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Ignazio Visco, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışlarında zirveye ulaşmaya yakın olduğunu söyledi.

İtalya Merkez Bankası Başkanı Visco Cuma günü Roma'da yaptığı açıklamada, borçlanma maliyetlerinin "Bugün bulunduğumuz noktadan çok da uzak olmayan bir seviyeye" ulaşacağını söylerken, "Piyasanın bu konuda bir fikri var ve tartıştığımız konu da bu fikir" ifadelerini kullandı.

AMB, Perşembe günü sıkılaştırma hızını çeyrek puana indirmiş ve AMB Başkanı Christine Lagarde hala en az iki artış daha beklediğini açıklamıştı. Cuma günü, Fransa'dan Francois Villeroy de Galhau'dan Litvanya'dan Gediminas Simkus'a kadar birçok yetkili de onun yorumlarını tekrarladı.

Ekonomistlerin beklentisi iki çeyrek puan piyasa ise tek artışı fiyatlıyor

Çoğu ekonomist iki çeyrek puanlık faiz artışının daha gerçekleşmesini beklese de piyasanın fiyatlandırdığı opsiyonlar yalnızca bir faiz artışına işaret ediyor ve bu da mevduat faizinin tepe noktasını yüzde 3,5'e getirmiş olacak.

AMB'nin en güvercin politika yapıcılarından biri olan Visco, İtalya Merkez Bankası’nın dümenindeki 12 yıllık görevini bu yılın sonlarında tamamlayacak.

Bankanın başındaki isim çoğunlukla İtalya'nın euroya katılmadan önceki on yıllardaki yaygın enflasyona karşı mücadelesi üzerine daha önceki çalışmaları toplayan "Enflasyon ve para politikası" üzerine yeni bir kitabın sunumunda konuşuyordu.

Visco, Yönetim Konseyi'nin "şahinler ve güvercinler" olarak bölünmediğini, çünkü tüm üyelerin hız konusunda bazen farklılık gösterseler de aşırı enflasyonu dizginleme hedefini paylaştığını söyledi.

Tecrübeli ekonomist İtalyan tarihi romanı The Betrothed'dan bir alıntı olan İspanyolca "Devam et ama dikkatli ol" anlamına gelen "Adelante con jucio" sloganına atıfta bulunarak yaklaşımını özetledi.

Ignazio Visco, "Temel mesele, çok belirsiz bir dünyada yaşıyor olmamız. Nereye ve nasıl varacağımıza dair bir fikrimiz var, ancak şimdilik bu sadece bir fikir, faizlerde zirve seviyesini şimdiden bilemeyiz" ifadelerini kullandı.