AMB'nin "sert piyasa düşüşünü" önlemek için tek seçeneği var
-
Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında piyasalarda sert satışları önleyebilmek için tek seçeneği bulunuyor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları bu hafta Perşembe günü, ellerinde halen kalan cephanelerini tüketmeden önce, büyük ölçüde daha fazla parasal teşvik ilan etmelerinin beklendiği özel bir durum ile karşı karşıya.
AMB şimdiye dek, Mart ayında başlattığı 750 milyar euroluk (840 milyar dolar) pandemi acil satın alma programının üçte birinden daha azını harcadı. Banka mevcut hızda giderse, programın resesyon ile mücadele için hükümetlerin ihraç ettikleri tahvilleri absorbe etmeye yetecek denli büyük olup olmadığını değerlendirmek için Temmuz ya da Eylül toplantılarına kadar bekleyebilir.
Benzer şekilde, AMB'yi harekete geçmeye iten piyasa stresi, kısmen merkez bankasının tahvil alımları ve kısmen de Avrupa Birliği'nin 750 milyar euroluk ortak mali tedbir paketi için anlaşmaya yakın olmasından dolayı azalmakta. İtalya'nın Çarşamba günkü tahvil satışına rekor talep geldi.
Ancak tahvil alım programında çoğunluğun beklediği artıştan daha az bir artışa gidilmesi, AMB Başkanı Christine Lagarde'ın Mart ayında dikkatsizce çevre Euro Bölgesi ülkelerinin tahvil piyasalarının yatıştırmak için harekete geçmeyebileceğini işaret ettiği Mart ayında görülen piyasa şokuna benzer bir hareketi tetikleyebilir.