Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlere göre Euro Bölgesi'nde son pandemi karantinaları ve olası bir çift dipli resesyon, yetkililerin Aralık'ta belirlediği aşırı geniş politikaları yeniden düşünmeleri için yeterli olmayacak.

Bu, 1.85 trilyon euroluk (2.25 trilyon dolar) acil durum tahvil alım programının planlandığı üzere Mart 2022'de biteceği anlamına geliyor.

Anket katılımcılarının çoğu tahvil alım paketinin tamamen kullanılacağını düşünürken, hiçbiri en azından iki yıl daha faiz artışı beklemiyor. AMB paketin tamamının harcanmayabileceğini belirtmişti.

AMB yetkilileri para politikası toplantısı için 21 Ocak'ta bir araya gelecek.

Rabobank ekonomisti Bas van Geffen, "AMB, yeterli olduğunu belirterek Aralık ayındaki ayarlamasını sürdürecek. Aynı zamanda banka, yeni gelişmeler bunu gerektirirse politika ayarlaması yapacağına ilişkin taahhüdünü yineleyecek." dedi.

AMB Başkanı Christine Lagarde, bu haftaki açıklamasında bankanın uzmanlarının son ekonomik projeksiyonlarının koronavirüsün beklenenden güçlü gelen ikinci dalgasına ve aşılamaların yavaş seyrine rağmen hala geçerli olduğunu vurgulamıştı.

Merkez bankası beş hafta önceki tahmininde Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 7.3'lük küçülmenin ardından 2021'de yüzde 3.9 büyüyeceğini tahmin etmişti.

O zamandan beri birçok banka görünümlerini revize ederek, beklentilerini yılın başında art arda ikinci kez daralma olacağı yönünde güncelledi.

Yine de Lagarde, anlaşmasız Brexit gibi risklerin kaybolduğuna dikkat çekiyor. Almanya'da da bu hafta yapılan açıklamada karantina dalgasının verdiği ekonomik hasarın muhtemelen bir yıl öncekine kıyasla daha az şiddetli olduğu belirtilmişti.