Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, Haziran ayında, Euro Bölgesi ekonomisine daha fazla teşvik sağlamak için hazır olma konusunda anlaşmaya vardı. Ardından faiz indirimlerinin de gelebileceği bu adım bu ayki toplantıda atılabilir.

Ekonomiye ilişkin bir dizi veri Haziran toplantısından bu yana kötüleşti ve bu durum teşviklerin düşünüldüğünden daha erken gelmesine neden olabilir. AMB başkanı Mario Draghi de eğer görünüm iyileşmezse ek teşviklere gidilebileceğini söyleyerek dilini sertleştirdi.

AMB Yönetim Konseyi'nin 5-6 Haziran'daki toplantısının tutanaklarına göre, "Artan ve muhtemelen gelecekte de devam edecek belirsizlik ortamında, Yönetim Konseyi'nin para politikası duruşunu daha da gevşetmek için hazır ve hazırlıklı olması gerektiği konusunda geniş tabanlı bir görüş birliği var" denildi.

Gevşemeye gideceğine ilişkin işaretler verme konusunda AMB yalnız değil. Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Kongre'de yaptığı konuşmada, büyümeye yönelik risklerden bahsetti ve traderler bu ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantıda en az çeyrek puanlık bir faiz indirimi bekliyor. Çin Merkez Bankası ekonomiye kredi musluklarını açmak için değişik bir araç kiti uyguluyor.