Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Koronavirüs pandemisinden toparlanan, ancak hala güçlü bir teşvik ihtiyacı içerisinde bir Euro Bölgesi ekonomisi tasvir eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, bugün ince bir çizgi üzerinde yürümek durumunda kalacak.

Yeni ekonomik tahminler aşağı yönlü en kötü risklerin gerçekleşmediğini doğrulayacak olsa bile zayıf gelecek. Lagarde aynı zamanda yükselişi olumsuz etkileyebilecek güçlü euroyla da mücadele etmek durumunda.

AMB Yönetim Kurulu'nun 1.35 trilyon euroluk (1.6 trilyon euro) acil durum tahvil alım programını ve rekor düşük seviyedeki faizleri şimdilik koruması bekleniyor. Ancak Lagarde, basın toplantısında bu yılın sonuna doğru gelebilecek daha fazla teşvike ilişkin piyasa beklentileriyle ilgili soruları yanıtlayacak.

Daha fazla teşvik

Pandemi acil durum tahvil alım programı gelecek yılın ortasına kadar devam edecek ve ekonomistler Aralık ayında kadar 350 milyar euro artırılmasını bekliyor. Ayrıca alımların bir altı ay daha uzatılmasını bekliyorlar.

Politika yapıcılar arasında teşvikin yönüne dair geçen haftalarda farklı görüşler oluştu. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, pandemiden toparlanma tamamlanır tamamlanmaz acil durum desteğinden çekilmek için kampanya yürütüyor. Weidmann, "Program belirli bir süreyle sınırlı ve krizle bağlantılı olduğu açık." dedi.

AMB baş ekonomisti Philip Lane, AMB'nin ihtiyaç halinde daha fazlasını sağlamak için hazır olduğunu söyledi ve ekonominin ilk şoku atlattıktan sonra enflasyonun sıradaki öncelik olacağını belirtti.

Kurum, parasal genişleme aracının bir parçası olarak aylık 20 milyar euro tutarında alım yapıyor.

Bloomberg'in ekonomistleri David Powell ve Maeva Cousin, "Yönetim Kurulu aşağı yönlü risklerin arttığını işaret ederek para politikasının yıl sonuna kadar daha fazla genişleyebileceğini işaret edebilirler." dedi.

"Güçlü euro" konusu

AMB'nin işi, halihazırda zayıf olan enflasyonun ithalatın ucuzlaması ile daha da zayıflaması riskini oluşturmasından dolayı güçlü euro etkisiyle giderek karmaşıklaşıyor. Parite 2018 yılından bu yana ilk kez geçen hafta 1.20'yi kırdı. Sonrasında Lane, kurun para politikası için "önemli" olduğunu vurgulamıştı.

Lagarde bu görüşü tekrarlamayı deneyebilir, ancak AMB'nin hareket alanı oldukça sınırlı. Mevduat faizi eksi yüzde 0.5 seviyesinde ve altı yıldan fazla süredir sıfırın altında bulunuyor. Bankacılar ve tasarruf sahipleri bu durumdan şikayet ediyorlar.

Nomura stratejisti Jordan Rochester kuru düşürmek için kullanılan sözlü yönlendirmenin kısa vadede yardımı dokunmakla birlikte euronun yukarı yönlü trendini kırmanın zor olacağını söyledi.

Görünümün güncellenmesi

Konuya yakın kaynaklara göre bazı politika yapıcılar bölgenin ekonomik toparlanmasına ilişkin tahminlerine ilişkin daha fazla güven duyuyor. Son üretim ve enflasyon tahminleri Haziran görünümüne kıyasla sadece sınırlı bir değişim gösterecek. Bu yıl GSYİH tahmininin yukarı revize edilmesi bekleniyor.

Bu bakış açısı ekonomist görüşleriyle uyuşuyor. Birçok uzman ucuz petrol fiyatlarının kurun ihracat talebi üzerindeki etkisini dengelemesiyle 2020 sonrasına ilişkin büyüme tahminlerinin değiştirilmeyeceğini düşünüyor.

Strateji değerlendirmesi

Lagarde'a sorulması muhtemelen konulardan biri Fed'in daha hızlı enflasyonu tolere etme yönündeki yeni çerçevesi. Eğer bu durum ABD para politikasını uzun bir süre boyunca geniş tutacaksa, AMB'nin pariteyi kontrol altına alması için aynısını yapmasına yönelik üzerindeki baskıyı artırabilir.

AMB, sonuçların gelecek yılın ortalarına dek görülmeyecek olmasına karşın, kendi stratejisini elden geçirme sürecinde. Yönetim Kurulu üyesi François Villeroy de Galhau, Fed'in kararına ilişkin soruya "Para politikası strateji değerlendirmesi iyi bir şey. Güvenilir ve simetrik bir enflasyon hedefini bizim hareketimizin merkezinde olmayı sürdürecek." demişti.