AMB toplantısında neler öne çıkacak?
-
Avrupa Merkez Bankası yetkilileri bugün politika toplantısında bir araya gelecek. Daha fazla parasal teşvik, euronun güçlü seyri gibi konular piyasa tarafından takip edilecek
Koronavirüs pandemisinden toparlanan, ancak hala güçlü bir teşvik ihtiyacı içerisinde bir Euro Bölgesi ekonomisi tasvir eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, bugün ince bir çizgi üzerinde yürümek durumunda kalacak.
Yeni ekonomik tahminler aşağı yönlü en kötü risklerin gerçekleşmediğini doğrulayacak olsa bile zayıf gelecek. Lagarde aynı zamanda yükselişi olumsuz etkileyebilecek güçlü euroyla da mücadele etmek durumunda.
AMB Yönetim Kurulu'nun 1.35 trilyon euroluk (1.6 trilyon euro) acil durum tahvil alım programını ve rekor düşük seviyedeki faizleri şimdilik koruması bekleniyor. Ancak Lagarde, basın toplantısında bu yılın sonuna doğru gelebilecek daha fazla teşvike ilişkin piyasa beklentileriyle ilgili soruları yanıtlayacak.
Daha fazla teşvik
Pandemi acil durum tahvil alım programı gelecek yılın ortasına kadar devam edecek ve ekonomistler Aralık ayında kadar 350 milyar euro artırılmasını bekliyor. Ayrıca alımların bir altı ay daha uzatılmasını bekliyorlar.
Politika yapıcılar arasında teşvikin yönüne dair geçen haftalarda farklı görüşler oluştu. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, pandemiden toparlanma tamamlanır tamamlanmaz acil durum desteğinden çekilmek için kampanya yürütüyor. Weidmann, "Program belirli bir süreyle sınırlı ve krizle bağlantılı olduğu açık." dedi.