Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları Ocak ayındaki faiz toplantısında, çok fazla ekonomik iyimserlik sinyali olduğu yolunda uyarıda bulundu. Bu, koronarvirüs salgının ekonominin yakın bir zamanda ayağa kalkabileceğine ilişkin umutları ortadan kaldırması dikkate alındığında oldukça ilerigörüşlü bir uyarıydı.

AMB'nin 23-23 Ocak'taki Yönetim Konseyi toplantısı, ticaret geriliminin azalıyor göründüğü (ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını duyurması ve Brexit'e ilişkin belirsizliğin azalması) ve ekonomik göstergelerin istikrar işaretleri gösterdiği bir dönemde gerçekleştirildi. Bu veriler memnunlukla karşılanırken, yetkililer bu olumlu havanın piyasa faizlerini artıracağı ve bunun da parasal tedbirlerin etkisini azaltacağından endişe duyuyorlar.

AMB'nin Perşembe günü açıklanan toplantı özetinde, "Risklerin daha olumlu değerlendirmesinin yukarı harekette güveni daha fazla desteklemesine ve ekonomik gelişmeleri daha da güçlendirmesine karşın, ekonomiye yönelik daha iyimser görünüm konusundaki iletişiminin daha dikkatli yapılması konusunda uyarıda bulunuldu," denildi.

Toplantıdan bu yana, ekonomik raporlar euro Bölgesi'nin halen derin bir gerilemeye sıkıştığını ve koronavirüsün Çin'deki fabrikaların kapanmasına yol açmasından dolayı tedarik zincirinde aksaklıklara yol açtığını gösterdi. Avrupa ortak para birimi euroya yönelik yatırımcı ilgisi azaldı ve buna bağlı olarak euro dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 düşerek 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan AMB potansiyel ticaret sorunları konusunda da uyarılarda bulundu. Banka, ABD-Çin ticaret anlaşmasının Avrupa Birliği'nin (AB) "ticaret sapmasının" bir sonucu olarak ihracatının bir kısmına mal olabileceğini ve ABD ve AB'nin halen tarife sorunlarını çözmediğini kaydetti. İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Boris Johnson'ın seçim zaferi sonrası muhtemelen sorunsuz ilerlemesine karşın, yapılması beklenen AB-İngiltere ticaret görüşmeleri beklenenden daha fazla bir sapmaya yol açabilir.