Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Vujcic, Dubrovnik'te Bloomberg'e verdiği demeçte enflasyon risklerine dikkat çekti.

Vujcic tüketici fiyatlarında artış hızının 'yavaş biçimde' azaldığını belirterek "Dezenflasyon sürecinin kademeli olması bekleniyor. Sıkı istihdam piyasası ve hizmet sektöründeki fiyat baskıları nedeniyle riskler hala yukarı yönlü." ifadesini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu ayki toplantıda mevduat faizini 25 baz puan artışla yüzde 3,5'e yükseltmesini bekliyor. Bu artış sonrası bankanın Temmuz veya Eylül'de faiz artırımına devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

"2 faiz artışı olabilir"

AMB Yönetim Kurulu Üyesi ve İtalya MB Başkanı Ignazio Visco hafta sonu verdiği bir mülakatta bankanın para politikasının doğru olduğunu belirterek "Kişisel olarak daha kademeli bir yaklaşımdan yanayım" değerlendirmesini yaptı. Bankanın güvercin üyelerinden olan Visco çekirdek enflasyonun yavaşlamaya devam edeceğini öngördü.

AMB üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf ise İrlandalı RTE'ye yaptığı açıklamada bankanın gelecek Haziran ve Temmuz'da faiz artırımlarına devam etmesinin olası olduğunu söyledi.

Makhlouf "Faiz artışlarını bitireceğimiz noktaya henüz ulaşmadık. Haziran ve Temmuz'da faiz artırımı görebiliriz, sonrası için ise görünüm biraz bulanık" değerlendirmesini yaptı. Makhlouf zirve seviyeye ulaşan faizlerin bir süre orada kalması gerekeceğini de ifade etti.