Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB üyesi Villeroy çekirdek enflasyonu düşürmek için faiz artışlarının devam edeceğini ancak faiz artış hızının gelecek sene yavaşlayabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası son toplantılarda agresif faiz artışına gitmiş ve Temmuz ile Eylül'de toplam 125 baz puanlık artırım yapmıştı. Villeroy mevduat faizinin yıl sonunda 'nötr seviye olarak değerlendirdiği yüzde 2'ye yakın seviyeye' yükseltilmesini desteklediğini belirtti.

Villeroy bugün bir gazeteye verdiği demeçte "Yolumuza tereddüt etmeden devam etmeliyiz. Yolculuğumuzun ikinci aşamasında daha esnek ve daha yavaş faiz artırımlarına başlayabiliriz. Faiz artışları bitecek diyemem ancak enflasyonu ve ekonomik görünümü kapsamlıca değerlendirmemiz gerekecek" şeklinde konuştu.

Tek seferde ne kadar faiz artırılacağı sorusuna Villeroy 'politika yapıcıların bu konuyu geniş çaplı bir yaklaşımla ele alarak hanehalkı ve şirketlerin finansal koşullarını değerlendirecekleri' yanıtını verdi.

Villeroy ayrıca faiz artışlarının finans sektörüne etkilerine dair endişeleri yatıştırarak AMB'nin çekirdek enflasyonla mücadelesinin bankaların net gelirlerini artıracağını söyledi. Villeroy "Euro Bölgesi bankaları endişelerin aksine çok güçlü" diye konuştu.