Advertisement
HABERLER ABONE OL

AMB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria konu hakkında yaptığı açıklamada “Ukrayna ile Rusya arasında gerilim arttığı zaman ve yaptırım ihtimali varken bankaların bunlara hazırlıklı olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar Rusya Ukrayna’yı işgal edeceği iddiasını reddetse de Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığması gerilimi artırdı. Batılı ülkeler işgal durumunda Rusya’ya çeşitli ekonomik yaptırımlarda bulunacağını açıkladı.

Avrupalı bankaların Rusya ve Ukrayna’daki faaliyetlerinin önemli bir risk teşkil etmediğini belirten Enria “Ancak asıl endişe kaynağı, iki ülke arasındaki gerilimin artmasıyla yaptırımların devreye girmesi, bankaların bunun uygulanmasında alacağı rol ve finans piyasalarında neden olacağı türbülans” diye konuştu.

Rusya’nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılma ihtimalini de değerlendiren Enria bu önlemin ‘çok aşırı’ olacağını ifade etti. Avrupalı düzenleyici kurumlar bölgedeki bankalara siber saldırı uyarısı da yaptı. Enria küresel gerilimin artmasıyla siber saldırılar da olabileceğini ve bankaların bu yıl bu konuya da odaklanacaklarını belirtti.