Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi’ndeki toparlanmayla 1.8 trilyon euroluk pandemi acil alım programının gelecek sene Mart’ta sona ermesi bekleniyor. Yetkililer, toparlanmaya zarar vermeden teşviklerin nasıl çekileceğini müzakere edecek.

Muller verdiği bir mülakatta Merkez Bankası’nın bir seçeneğinin pandemi öncesi varlık alım programının artırılması olduğunu söyledi.

Muller “PEPP’yi sonlandırırken önceki parasal genişleme programının artırılma olasılığını tartışacağız. Alınacak karar, o günkü piyasa koşullarına ve ekonomik görünüme bağlı olacak” yorumunu yaptı.

Muller’in Yunan mevkidaşı Yannis Stournaras bu hafta bir açıklamasında PEPP’nin bitirilmesine dair erken değerlendirilme yapılmaması gerektiğini, henüz ‘zafer’ ilan etmek için erken olduğunu söyledi.

Bölge ekonomisi konusunda daha iyimser görüşte olanlar da var. AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın yolunda gittiğini belirtirken Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde güçlü performans beklediğini ifade etti.

Muller “ekonomideki toparlanma, enflasyon görünümü ve en önemlisi finansman koşullarındaki olumlu görünüm nedeniyle orijinal plana sadık kalarak PEPP’yi Mart ayında sonlandırmalıyız.” ifadesini kullandı.