Bloomberght
Bloomberg HT Haberler AMB/Stournaras: Enflasyondaki yükseliş geçici, temkinli olmalıyız

AMB/Stournaras: Enflasyondaki yükseliş geçici, temkinli olmalıyız

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yannis Stournaras, gelecek hafta faiz kararı alacak olan AMB'nin enflasyondaki yükselişi kalıcı olarak yorumlamaması gerektiğini, enflasyondaki yükselişin arz kaynaklı sıkıntılardan kaynaklandığını söyledi

Giriş: 01 Eylül 2021, Çarşamba 13:35
Güncelleme: 01 Eylül 2021, Çarşamba 13:35

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yannis Stournaras, gelecek hafta faiz kararı alacak olan AMB’nin enflasyondaki yükselişi kalıcı olarak yorumlamaması gerektiğini söyledi.

Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Stournaras, “Birçok tahmine göre enflasyonda son dönemde yaşanan yükseliş, pandemiden kaynaklanan arz yönlü sıkıntılara bağlı geçici faktörlerden kaynaklanıyor” dedi.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları ağustosta yıllık yüzde 3 yükseliş kaydetti. Bu, hem son 10 yılın en yüksek artışı hem de AMB’nin orta vadeli hedefi olan yüzde 2’nin üzerine işaret etti.

Stournaras’ın aksine, AMB’nin diğer üyelerinden Klaas Knot ve Robert Holzmann varlık alımlarının azaltılmasına dördüncü çeyrekte başlama çağrısı yapmıştı.

Guindos: Varlık alımlarının hacmine Eylül'de karar vereceğiz

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ekonomik durumun hala "kırılgan" olduğunun bilincinde olduklarını ve ekonomik projeksiyonlar yeterince güçlü olana kadar teşviklerin geri çekilmemesine bağlılıklarını sürdürdüklerini bildirdi.

İspanya'da yayınlanan El Confidential gazetesine konuşan Guindos, 2021 yılında ekonominin beklediklerinden daha iyi performans göstermekte olduğunu ve bunun ECB'nin önümüzdeki günlerde yayınlayacağı projeksiyonlara da yansıyacağını söyledi.

"Öncü göstergeler pozitif ve önümüzdeki günlerde gerçek rakamları da göreceğiz" diye konuşan Guindos, ana belirsizliğin Delta varyantının etkisi olduğunu, ancak yaptıkları değerlendirmelerin bu etkinin dört ay önceki projeksiyonların çok fazla etkilenmediği yönünde olduğunu vurguladı.

"Acil varlık alımlarını yılın son çeyreğindeki hacmine Eylül ayında karar vereceğiz"

Uyguladıkları para politikası tedbirlerinin pandeminin ekonomiye etkisini sınırlamayı, olumlu finansman şartlarını sürdürmeyi ve enflasyon hedefinin yakalanmasını sağlamayı amaçladığını anlatan Guindos, Avrupa ekonomisine bakıldığında ikinci çeyrekte çok toparlanma görüldüğünü ve bu toparlanmanın üçüncü ve dördüncü çeyreklerde de devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

Avrupa ekonomisinin pandemi öncesi gelir seviyelerine bu yılın sonunda veya gelecek yılın başlarında ulaşabileceğini öngördüklerini belirten Guindos, "Acil varlık alımlarını yılın son çeyreğindeki hacmine Eylül ayında karar vereceğiz. Eğer enflasyon ve ekonomi toparlanır ise, para politikasını ve mali politikası kademeli olarak normalleştirmek akıllıca olur" diye konuştu.

Knot: Euro Bölgesi enflasyonu AMB'nin kriz modunun sonunu gerektirebilir

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot'a göre, Euro bölgesinde enflasyon görünümü, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik politikasında ani bir yavaşlamayı, Mart ayında pandemi acil durum tahvil programına son vermeyi ve sonrasında kriz öncesi politikalara dönüşü haklı çıkarmaya yetecek kadar belirgin bir şekilde iyileşmiş olabilir.

Knot yaptığı açıklamada, gelecek haftaki Yönetim Konseyi toplantısının seçeneklerini tartışırken, Mart ayında tahvil programının feshiyle uyumsuz olmaması gereken bir karar beklerdim. Bu durum, satın alma hızında bir düşüş anlamına gelir. Görünüm daha yavaş genişlemeye imkan tanıyor, tahvil alım programı Mart'ta bitebilir. Finansal koşulların düzelmesiyle tahvil alım hızı düşürülebilir" demişti.

Holzmann: Teşvikleri azaltıp enflasyona odaklanmalıyız

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann, gelecek toplantıda koronavirüs salgını süresince sağlanan parasal desteklerin nasıl geri çekileceği konusunun tartışılmaya başlanması gerektiğini söylemişti.

“Salgın döneminde uygulanan özel programların nasıl azaltılacağını düşünmemiz gereken bir durumdayız” diyen Holzmann, Eylül ayı toplantısında salgın döneminin kapatılması ve enflasyon dönemine nasıl geçilmesi hakkında tartışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

AMB’nin Pandemi Acil Alım Programı’nın (PEPP) dördüncü çeyrekte azaltılmasının gelecek haftaki toplantıda kesinlikle konuşulacağını vurgulayan Holzmann, varlık alımlarıyla ilgili patikanın gelecekteki faiz oranlarıyla ilgili patikadan ayrılması gerektiğini dile getirdi.

Tedarik problemlerinin sorun teşkil ettiğini fakat geçici olduğunu ifade eden Holzmann, “Bu üretimin bir kısmını düşürüyor fakat üretim kapasitesini tamamen etkilemiyor” dedi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon 10 yılın zirvesinde

Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 3’e yükselerek 10 yılın zirvesine ulaştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisiyse enflasyonun yıllık yüzde 2,7 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık enflasyon yüzde 0.4 ile yüzde 0.2’lik tahminin üzerinde gerçekleşirken çekirdek enflasyon da yüzde 1.6 ile 2012’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Çekirdek enflasyon önceki ay yüzde 0.7 artmıştı.